Thursday, April 23, 2015

domaća pašteta

Još jedan od recepata u kome svašta može, a ne mora.
Poznajem ljude koji vole paštetu... ja je prosto obožavam, još od školskih dana davnih sedamdesetih, kada pekare nisu još bile izmišljene, a užina se dobijala u školi.


Parčići hleba slepljeni paštetom, dolazili su na velikom odmoru u ogromnim vanglama prekrivenim kuhinjskim krpama. Jeli smo u učionici. Izvadiš krpenu salvetu koju ti je mama ispeglala, i limeno lonče. Staviš na školsku klupu i čekaš. Tetkica razdvoji parče, stavi ti na salvetu, sipa čaj u lonče, i to je to. Jednog dana tako pekmez, drugog pašteta. Nisam baš fan pekmeza, ali ljubav prema pašteti ne jenjava, naprotiv.


Danas paštete srećemo na svakom koraku, jednako koliko i upozorenja da se u njih stavlja, uh...šta sve ne, u svakom slučaju, ništa lepo. Pa dobro, tome je bar lako doskočiti: evo recepta za zaista ukusnu i baš izdašnu paštetu:

U vatrostalnu zdelu se stavi:

500 g pileće džigerice
100 nemesnate slanine
oko 400 g šampinjona
2 - 3 čena belog luka
1 glavica crnog luka,

gurne u rernu na 200*C, pola sata poklopljeno, pa 10-tak minuta otklopljeno.



Kad se prohladi stavi se u blender sa 60 g putera, 2 kašikice senfa, soli i bibera po ukusu.
Na kraju se doda neki mirisni konjak.

Volim da stavim peršunovo lišće, može i neko mirisnije začinsko bilje. Na isti način se pravi i od drugih vrsta džigerica...tada se doda malo više luka, može i koja šargarepa. lepa je i sa malo kuvane šunke. Vrganji joj daju poseban ukus...eksperimentišite, poješće se u slast svaki put.

Sinoć smo je jeli sa Oljinim ražano - ječmenim pogačicama .




Ovaj recept šaljem Vanji koja piše blog Kuvaj za me, koja je u maju 2016, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... zadala temu alkohol.