Još jedan od recepata u kome svašta može, a ne mora.
Poznajem ljude koji vole paštetu... ja je prosto obožavam, još od školskih dana davnih sedamdesetih, kada pekare nisu još bile izmišljene, a užina se dobijala u školi.
Parčići hleba slepljeni paštetom, dolazili su na velikom odmoru u ogromnim vanglama prekrivenim kuhinjskim krpama. Jeli smo u učionici. Izvadiš krpenu salvetu koju ti je mama ispeglala, i limeno lonče. Staviš na školsku klupu i čekaš. Tetkica razdvoji parče, stavi ti na salvetu, sipa čaj u lonče, i to je to. Jednog dana tako pekmez, drugog pašteta. Nisam baš fan pekmeza, ali ljubav prema pašteti ne jenjava, naprotiv.
Danas paštete srećemo na svakom koraku, jednako koliko i upozorenja da se u njih stavlja, uh...šta sve ne, u svakom slučaju, ništa lepo. Pa dobro, tome je bar lako doskočiti: evo recepta za zaista ukusnu i baš izdašnu paštetu:
U vatrostalnu zdelu se stavi:
500 g pileće džigerice
100 nemesnate slanine
oko 400 g šampinjona
2 - 3 čena belog luka
1 glavica crnog luka,
gurne u rernu na 200*C, pola sata poklopljeno, pa 10-tak minuta otklopljeno.
Kad se prohladi stavi se u blender sa 60 g putera, 2 kašikice senfa, soli i bibera po ukusu.
Na kraju se doda neki mirisni konjak.
Volim da stavim peršunovo lišće, može i neko mirisnije začinsko bilje. Na isti način se pravi i od drugih vrsta džigerica...tada se doda malo više luka, može i koja šargarepa. lepa je i sa malo kuvane šunke. Vrganji joj daju poseban ukus...eksperimentišite, poješće se u slast svaki put.
Sinoć smo je jeli sa Oljinim ražano - ječmenim pogačicama .
Ovaj recept šaljem Vanji koja piše blog Kuvaj za me, koja je u maju 2016, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... zadala temu alkohol.
Poznajem ljude koji vole paštetu... ja je prosto obožavam, još od školskih dana davnih sedamdesetih, kada pekare nisu još bile izmišljene, a užina se dobijala u školi.
Parčići hleba slepljeni paštetom, dolazili su na velikom odmoru u ogromnim vanglama prekrivenim kuhinjskim krpama. Jeli smo u učionici. Izvadiš krpenu salvetu koju ti je mama ispeglala, i limeno lonče. Staviš na školsku klupu i čekaš. Tetkica razdvoji parče, stavi ti na salvetu, sipa čaj u lonče, i to je to. Jednog dana tako pekmez, drugog pašteta. Nisam baš fan pekmeza, ali ljubav prema pašteti ne jenjava, naprotiv.
Danas paštete srećemo na svakom koraku, jednako koliko i upozorenja da se u njih stavlja, uh...šta sve ne, u svakom slučaju, ništa lepo. Pa dobro, tome je bar lako doskočiti: evo recepta za zaista ukusnu i baš izdašnu paštetu:
U vatrostalnu zdelu se stavi:
500 g pileće džigerice
100 nemesnate slanine
oko 400 g šampinjona
2 - 3 čena belog luka
1 glavica crnog luka,
gurne u rernu na 200*C, pola sata poklopljeno, pa 10-tak minuta otklopljeno.
Kad se prohladi stavi se u blender sa 60 g putera, 2 kašikice senfa, soli i bibera po ukusu.
Na kraju se doda neki mirisni konjak.
Volim da stavim peršunovo lišće, može i neko mirisnije začinsko bilje. Na isti način se pravi i od drugih vrsta džigerica...tada se doda malo više luka, može i koja šargarepa. lepa je i sa malo kuvane šunke. Vrganji joj daju poseban ukus...eksperimentišite, poješće se u slast svaki put.
Sinoć smo je jeli sa Oljinim ražano - ječmenim pogačicama .
Ovaj recept šaljem Vanji koja piše blog Kuvaj za me, koja je u maju 2016, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... zadala temu alkohol.