svi vole sarmice od zelja, zar ne?
samo... ima oko njih posla...
evo jela koje ponešto liči
makar po sastojcima
brz, lagan i veoma kvalitetan ručak
za čas se pripremi
sinoć sam iz svoje zbirke kuvara izvukla biser na koji sam odavno zaboravila
ili:
Topli pogled iz rerne
tj.
Praktično uputstvo za pripremanje i trošenje 203 nenadmašna jela za svaku priliku, svačiji džep i sva godišnja doba
skuvali, pojeli, pa pisali Mihajlo Mika Dajmak i Miloš Miša Lazić
objavljen 1996. godine
inspiraciju za današnji ručak sam pronašla u njemu.
sve mi se čini - ne samo za današnji
za ovo jele je bilo potrebno
odvesti se biciklom na pijacu po:
- 4 veze zelja
- pola kile dva puta mlevenog junećeg mesa
- kanticu ovčijeg kiselog mleka
- 2 glavice luka
- 2 jajeta
- 2 gl kisele pavlake
evo originalnog recepta:
dakle:
odsekla sam samo vrh drški, ne mora se pedantno odsecati svaka drška, nema uvijanja - pa drvenaste stabljike ne smetaju, kao kod sarmica
oprala zelje i poparila vrelom vodom da odmekne
dva luka sam iseckala na kockice i izdinstala na njima meso
začinila - so, biber, peršunov list, neka mešavina mlevenih začina nalik Vegeti, samo bez aditiva
dodala šolju pirinča i tri šolje vode
pustila da prokuva koji minut
pa ređala u malo nauljenu vatrostalnu zdelu
red zelja, red nadeva...
gurnula u rernu na petnaestak minuta
umutila dva jajeta sa čašom kisele pavlake
isekla polupečenu musaku na kriške
zalila
i vratila u rernu da se zapeče
Ovo bih volela da probam, ali zelja nemam, tako da ću da uživam u tvojim slikama.
ReplyDelete