Divan sam poziv dobila od Lane, koja piše savršen foodblog - La cuisine crèative, da se predstavim jednim jelom u HronoKuvaru. Ne znam jeste li primetili ovo izdanje na trafikama. U moru gluposti, možda i niste. Valjalo bi ga pogledati, jer, pored sasvim finih saveta za one koji su se opredelili za hrono ishranu, daje nadu da lepo i skladno kod nas ipak nije izumrlo. Časopis je odlično urednički urađen - ne podilazi ukusu neukusa kojim smo okruženi, ne dreči, nije bombastičan, nikako nije natrpan, a pun je novih ideja. Najbolje je da sami zavirite u njega, za ne?
E pa da vam kažem - ipak nećete moći. Ovo što je gore napisano, napisala sam kad mi je Lana tražila recept, jer zaista to mislim. A juče mi je javila da je redakcija ugasila časopis. Imam srećom sve te sveščice, kao i neke druge kulinarske časopise poput Jamie magazina koje je u Srbiji doživeo celih 9 brojeva! Jer, to što je lepo i kvalitetno i dobro dizajnirano, u Srbiji ne uspeva. Vene od tuge. Jer korov od kiča i površnosti proždire kao i svaki korov, u svakom segmentu društva. Tako je i ovaj časopis zgasnuo... Šteta.
Potrebni sastojci:
za galete:
- 180 g heljdinog brašna
- 90 g ražanog brašna
- 150 g mlevenog suncokreta
- 60 g mlevenog lana
- kašičica kurkume
- kašičica ljute tucane paprike
- malo soli
- tri kašike otopljene masti
- 150 ml mlake vode
za punjenje:
- 0,5 kg kiselog kupusa ribanca
- četvrt kile prokelja ili jedna tikvica
- 200 g slanine
- jedna crvena i jedna zelena paprika
- jedan crveni luk
- 2 kašike masti
Pomešati suve sastojke za galete, dodati mast i vodu, pa zamesiti testo, dodavajući još po malo brašna. Vrlo oprezno dodavati, možda za jednu kašiku. Kad prestane da se lepi, prebaciti na radnu površinu i oklagijom razvaljati. Ovaj sam miks našla na sajtu Hrono kuhinja.
Ideju za galete dobila sam na omiljenom food blogu Smitten Kitchen - a odatle sam i skinula crtež izgleda galete.
Slaninu iseći na kockice i propržiti na sopstvenoj masnoći, pa u to dodati prokelj isećen na četvrtine, ili tikvice na polumesece isečene, i pržiti par minuta dok ne počne da rumeni po ivicama. Staviti sa strane.
Luk iseći na kockice, a papriku na kraće trake. Donstati luk na malo masti, dok ne postane staklast. Dodati tome papriku, pa pržiti na laganoj vatri dok ne počne da rumeni po krajevima. U ovo dodati kupus ribanac, pa pržiti, uz povremeno dodavanje masti. Kupus popije dosta masti, ali jelo ne bude masno. Pržiti dok sav kupus ne odmekne i dobije zlatkastu boju.
Kad se testo razvalja, iseče se u obliku petougla. Po sredini se prvo stavi uprženi kiseli kupus, pospe se kimom, a preko toga se stavi prokelj sa slaninicom. Galete se formiraju zavijanjem ćoškova od testa. Paziti da testo ne pukne, a ako pukne, slepiti malo navlaženim prstima.
Premazati testo rasopljenom mašću i posuti kimom.
Peče se na 180°C oko pola sata.
Galete su spolja hrskave, a nadev je ostao sočan. Smesa je dovoljna za 6 galeta.
Kad se testo razvalja, iseče se u obliku petougla. Po sredini se prvo stavi uprženi kiseli kupus, pospe se kimom, a preko toga se stavi prokelj sa slaninicom. Galete se formiraju zavijanjem ćoškova od testa. Paziti da testo ne pukne, a ako pukne, slepiti malo navlaženim prstima.
Premazati testo rasopljenom mašću i posuti kimom.
Peče se na 180°C oko pola sata.
Galete su spolja hrskave, a nadev je ostao sočan. Smesa je dovoljna za 6 galeta.
No comments:
Post a Comment