Friday, January 1, 2016

gulaš sa njokama u bundevi


Srećna Vam i berićetna Nova 2016. godina!

Ovo je jelo koje za koje svi pamte kada se pravilo. "Mama ga je pravila prošle godine za moj rođendan" - kaže Iv sinoć, ... pa pre dve godine za Novu godinu, a kad ono beše i za Božić... Nije ono teško za pripremu (oh...  pomalo bude teško dok tegliš bundevu, ali isplati se, o koliko samo!), ali nekako se ipak pravi samo u posebnim prilikama. Ovaj put za ispraćaj jedne lepe godine i doček neke još lepše.





Potrebni sastojci:


  • 1 kg lepog mesa za gulaš, sinoć sam ga pravila sa junetinom, ali je božanstven sa srnetinom, a sasvim je lep i sa svinjskim mesom
  • 4 velika luka
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • 4 čena belog luka
  • parče celera
  • malo ulja
  • kašikica kima, jedna čili papričica, 
  • aleva paprika, so i biber po ukusu
  • pola pakovanja njoka
  • i jedna cela bundeva - onoliko velika da u nju može da se uspe sav gulaš, a da cela stane u rernu.

Luk se dobro izdinsta, ali baš dobro, pa se u njega doda meso, preprži se sa svih strana, doda sasvim malo tečnosti. Tome se doda beli luk, čili, iseckana paprika i paradajz, pa celer. Ja ga ne seckam, stavim ceo komad, jer moji ne vole intenzivan ukus celera, samo ga skuvam da pusti aromu, pa ga izbacim. Sve to radim u ekspres loncu, dodam sasvim malo tečnosti, jer kad se gulaš stavi u bundevu, bundeva pri pečenju otpusti u njega svoj sok, koji ovom jelu daje šmek. Ako se stavi puno tečnosti, onda se sve razvodni i ne bude onoliko ukusno koliko može da bude.




Bundevi se odseče vrh, tako da se napravi poklopac, pa se i očisti od semenki. 

Umešaju se njoke u gulaš, pa se sve preruči u bundevu i stavi da se peče na 200°C. Sinoć je trebalo skoro dva i po sata da se ispeče.

Prvih sat vremena se peče bez poklopca, prekriveno folijom, jer poklopac najlakše zagori.








No comments:

Post a Comment