Proteklih par meseci gastro blogosfera vrvi od raspucanaca, kojima nikako da zapamtim ime, pa sam ja tako pravila raspuklice, a onda ih je jutros Ilonka, oduševljena ukusom koji je baš po njenoj meri uz prvojanuarsku jutarnju kafu nazvala puckavcima... pa eto, šteta ne zabeležiti malenu razigranost rečima u ovo novogodišnje jutro...
Upotrebila sam ovaj recept, a kolačići su izvrsni i zabavno lagani za pripremu. Umesila sam ih veče ranije, pa je Ksenija sutradan od smese pravila gombice, valjala ih u šećer... dok sam ja mogla da se posvetim drugim novogodišnjim delicijama. Em lep kolač, em divno gurkanje u kuhinji...
Sastojci:
- 200 g crne čokolade
- 50 g putera
- 2 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašikica arome vanile
- 200 g brašna
- 1/2 kašikice praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo kardamoma u prahu
- šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica
Otopiti čokoladu i umešati puter. Ostaviti da se malo ohladi.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.
U drugoj posudi izmiksati jaja i šećer, dodati vanilu i polako, ručno mešajući, dodati čokoladu sa puterom i brašno sa suvim sastojcima.
Dobro promešati smesu pa posudu pokriti folijom i ostaviti bar nekoliko sati u frižider. Ličiće da je smesa jako mekana ali hlađenjem se stegne. Ako se smesa previše stegne, pre formiranja u kuglice ostaviti da se malo opusti na sobnoj temperaturi.
Lim obložiti papirom za pečenje.
Od ohlađene smese oblikovati kuglice (mogu se vaditi kašikicom ili se smesa oblikuje u valjak, koji se reže na manje komadiće pa se među dlanovima brzo oblikuju kuglice).
Kuglice se uvaljaju prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu, pa se slažu na papir za pečenje pazeći na razmak.
Peče se, u prethodno zagrejanoj rerni, desetak minuta na 180°C. U mojoj rerni je taman 7 minuta. Ovu školu smo, na žalost, platili jednim poluupropašćenim plehom...
Keksići će se raspucati po kori a u sredini će ostati mekani. Kada se ohlade stegnuće se.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.
U drugoj posudi izmiksati jaja i šećer, dodati vanilu i polako, ručno mešajući, dodati čokoladu sa puterom i brašno sa suvim sastojcima.
Dobro promešati smesu pa posudu pokriti folijom i ostaviti bar nekoliko sati u frižider. Ličiće da je smesa jako mekana ali hlađenjem se stegne. Ako se smesa previše stegne, pre formiranja u kuglice ostaviti da se malo opusti na sobnoj temperaturi.
Lim obložiti papirom za pečenje.
Od ohlađene smese oblikovati kuglice (mogu se vaditi kašikicom ili se smesa oblikuje u valjak, koji se reže na manje komadiće pa se među dlanovima brzo oblikuju kuglice).
Kuglice se uvaljaju prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu, pa se slažu na papir za pečenje pazeći na razmak.
Peče se, u prethodno zagrejanoj rerni, desetak minuta na 180°C. U mojoj rerni je taman 7 minuta. Ovu školu smo, na žalost, platili jednim poluupropašćenim plehom...
Keksići će se raspucati po kori a u sredini će ostati mekani. Kada se ohlade stegnuće se.
Savršeni su! Mogu da dodam samo uputstvo za upotrebu: jedan pucketavac staviti u usta i polako uživati u rastapanju ukusa skroz po mojoj meri ;) !
ReplyDeleteHvala! Uživanje je moje da si uživala!
ReplyDeleteMeni se jako dopada, odavno zelim da pravim takve, imala sam recept jednog cuvenog kuvara moje zwmlje ali videla sam slicne svuda u netu, ipak nisam primetila da li svi imaju isti recept. Imam bas 100gr braon secera...
ReplyDeletePisete smedji secer, jel to isto braoj secer/raw cane sugar ili je onaj secer tecnog oblika? Hvala unapred
ReplyDeleteJa sam koristila običan smeđi kristal šećer, ne ni onaj kvalitetniji, mada pretpostavljam da bi s anjim bili još ukusniji. Drago mi je da vam se dopadaju. I nama se sviđaju, brzo su nestali. A ja sam uživala praveći ih, lepo je gledati kako rastu i raspucavaju se.
ReplyDeleteJel vanilin secer i ona kesica arome vanile isto???? Ja koristim aromu vanile u prahu a pisem vanilin secer, jel gresim???hvala inapredddddddd :)
ReplyDeleteKOd nas je vanil šećer u prahu, a aroma vanile je tečna. Ja više volim da koristim aromu jer je jači i miris i ukus.
ReplyDeleteAha! Kod nas isto ima i tecno i u prahu. Hvalaaaa!
ReplyDelete