Tuesday, February 16, 2016

pile sa sušenim borovnicama i ruzmarinom



Četvrti ciklus un-dijete počinje. Juče smo disciplinovano jele samo voće i orašaste plodove, a danas: meso na tanjiru! Ono, jeste, po strogoj dijeti bi trebalo kuvati ga ili dinstati, ali... poslednji dan raspusta liči da je poslednji do leta kad smo na miru sve tri kod kuće... a i - zaslužio je raspust da ga ispratimo gozbom, zar ne?






Imam odvajkada ja tog druga Mladena. Upoznali smo se u nekom autobusu koji je vozio vojvođanske štrebere u Skoplje na takmičenje iz fizike. Još uvek imam skice koje mi je napravio tada, ne bi li mi pokazao kako da rešim Rubikovu kocku - koju i dalje bez tih skica ne umem da rešim. Eh, bilo je to baš odavno. A prijateljstvo opstalo, kroz studentske dane i dane braka i roditeljstva, a sad i kroz faze ružnjikavih raspada, prvo mog, a sad i njegovog... iako je Mladen preko bare, ima tome već četvrt veka.
Kad god dođe, vidimo se, a kad god se vidimo, molim ga da se seti recepta za piletinu sa borovnicama, kojom me ugostio u svojoj studentskoj gajbi to tako pre stotinjak godina. 

Ne vredi, Mladen je improvizovao i moja uspomena ne umeva da bude tačno reprodukovana. Tih osamdesetih ovo je bio revolucionaran recept, ili čak bi se moglo smatrati perverzijom. Tako bi naš drug Mića, ekstratalentovani fizičar iz Petrovca na Mlavi, etiketirao kad bi bio jako iznerviran kombinacijama voća i mesa kojih smo se njegova devojka iz Bačke Palanke i ja željno sećale u prvim danima samostalnog života u Beogradu. I Mića i Žeca su odavno preko bare - a ovo sad je ispao kulinarski pozdrav svima koji su mi dragi, a tamo su.

Recept sa pronašla ovde. Nije to, i bojim se, nijedan neće biti to jelo koje je Mladen davnih dana pravio, ali je izuzetno ukusno i baš smo uživale u ovako pripremljenom piletu i maminom varivu od šargarepe.









  • Sastojci:
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 4 kašike neslanog putera
  • jedno pile, od oko 2 kg
  • dve tri kašikice soli
  • kašikica bibera
  • 2 crvena luka, isećena na tanušne polumesece
  • pregršt suvih borovnica, po ukusu
  • 3 kašike meda
  • 5 kašika aćeta balsamika
  • kašika iseckanog ruzmarina





  • Zagrejati rernu na 180°C.

U velikom tiganju zagrejati po 2 kašike maslinovog ulja i putera.

Pile premazati polovinom soli i bibera i ubaciti u zagrejanu mešavinu ulja i putera. Uživati u mirisu koju daje kombinacija ovih masnoća pri prženju...

Pržiti dok se ne formira hrskava kožica i ona ne zazlati, a to je oko minut sa svake strane. Premestiti u vatrostalnu posudu i staviti pile u rernu da se peče.




Preostalo ulje i puter dodati u tiganj, i kad se baš jako ugreje ubaciti polumesece crvenog luka i pržiti dok se lagano ne karamelizuju, to je oko 4 minuta. Dodati sad borovnice i krčkati oko minut. Ubaciti sirće, med, ruzmarin, preostali so i biber i krčkati još 10 minuta.




Ovu smesu luka i borovnica preliti preko piletine koja se peče u rerni, i peći dok se pile ne ispeče.





No comments:

Post a Comment