Monday, March 14, 2016

nešto kao krpice sa zeljem




O ovom jelu sam već pisala, samo sad postavljam malo drugačiji recept. Kad sam pravila bakino nasuvo sa kupusom, nisam karamelizovala šećer i nisam dodavala vino, kao danas. Obe varijante su nam ukusne, svaka na svoj način. Recept sam našla na sajtu internet magazina Oblizeki u okviru članka koji iscrpno opisuje ovo jelo, jednu feštu na Zrinjevcu koja je uprilagođena samo zarad njega, kao i četiri različita načina za njegovu pripremu.



Ovo su krpice sa zeljem na način chefa Miroslava Dolovčaka... a čim budem shvatila skroz jasno šta je i dokopala se neke češnjovke, pravim ih i na sledeći u članku pobrojani način, liči da je fest ukusan...

Potrebni sastojci:
  • 200 g testenine
  • 500 g kupusa
  • 40 g šećera
  • 0,5 dl ulja
  • 100 g luka
  • 1 dl vina
  • so i biber



Kupus (zelje) narežite na rezance.

Dinstajte luk na ulju.

Dodajte šećer i pustite da karamelizuje.

U to uspite vino i kupus i dinstajte dok kupus ne omekša. Dodajte vode ako se previše isuši. Taman sam imala oko deci crnog vina koje je čučalo već podosta dugo u frižideru, da bi dalo ovom jelu zaista veoma zanimljivu aromu. Baš nam se svidelo.

Začinite solju i biberom po ukusu i kad je gotovo, umešajte skuvanu testeninu. (Kod nas danas bile školjkice, na žalost nemam ni vremena ni umeća da napravim krpice.... za sada...)





Ovaj recept šaljem Vanji koja piše blog Kuvaj za me, koja je u maju 2016, kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... zadala temu alkohol.
Vrlo slične krpice pravila sam jednom priliko od crvenog kupusa, ali sam dodala i jednu zelenu i jednu crvenu papriku. Ostatak recepta je manje više isti.



















2 comments:

  1. Odlično! U ovome bih se davila, mnogo volEm.. ♥

    ReplyDelete
  2. uh... i mi zdravo mnogo volemo, baš. A sa ovim uprženim šećerom, nismo disale dok smo jele.

    ReplyDelete