Evo jednog sasvim jednostavnog, a divno kremasto-toplog ručka za ovo hladno i kišno proleće: rižoto sa obiljem šampinjona i spanaća, kremast i aromatičan.
Ovaj post šaljem Mariji koja piše divan blog Mirisna teka, i koja je kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., ovog meseca izabrala muškatni orah za temu igre.
Ako ima nekog ko još nije video Marijinu zbirku recepata za praznične kolače, evo i link za njega.
Potrebni sastojci:
- 2 šolje riže za rižoto
- pola kile šampinjona
- šaka nekih mirisnih suvih pečuraka
- jedan luk
- 4 čena belog luka
- pola kile svežeg spanaća
- kašikica mlevenog muškatnog oraha
- četvrt kašikice bibera
- kašikica i po soli
- svežeg vlasca za posipanje
Suve pečurke potopiti u vruću vodu, pa kad smekšaju, iseći ih na sitno. Vodu kasnije dodati u rižoto.
Luk i beli luk prodinstati na ulju, pa dodati rižu i nju promešati, tek da se svako zrno obloži uljem. Umešati začine.
Nalivati vrelom vodom, mešati i kuvati na jačoj vatri dok riža ne bude skoro sasvim gotova.
Šampinjone iseći na deblje parčiće i nastaviti kuvanje rižota, uz dodavanje vrele vode ako je potrebno, dok riža ne bude skoro sasvim skuvana.
Spanać dodati na samom kraju. Izgledaće kao da ne može ni stati u lonac, ali će veoma brzo svenuti. Mešati nekoliko minuta i odmah poslužiti.
Sigurna sam da je rižoto sa spanaćem i još i pećurkama fantastilan. Draga Kato, htedoh i tebe da pozovem na moj blog na Uskršnji party da dodaš neki svoj odgovarajuci recept tamo. To jest vezu na taj post na tvom blogu. Sve šta treba nacići češ kad udješ na moj blog gore desno Uskršnji Party. Klikneš na add your link i ispuniš šta se traži .Hvala
ReplyDelete