Inače, kolač je ODLIČAN, ali istinski odličan! Miriše na žalfiju, sasvim suptilno, grickaju se orasi, bundeva mu daje mekoću i divno blag ukus. Odličan je čak i ovako blago zapečen po ivicama (zaboravih ga u rerni, znate ono - pogledaš u rernu, pomisliš: 'samo još koji minut' i ne naviješ sat, a poslovi povuku, pa se dosetiš kad miris dozove...)
Potrebni sastojci:
- 3/4 šolje putera
- 1 kašika iseckane sveže žalfije
- 2 1/2 šolje brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 2 kašikice mlevenog đumbira
- 1 kašikica soli
- 1 šolja šećera
- 1 šolja smeđeg šećera
- oko 400g pečene bundeve
- 3 veća jajeta
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- šolja seckanih oraha
Rernu zagrejati na 190°C.
Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.
Pomešati puter i žalfiju i podgrejati taman toliko da se puter otopi. Ostaviti da se hladi.
Sjediniti suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, đumbir i so.
Izmiksati puter sa žalifijom sa šećerom, bundevom, jajima i vanilom.
Izmešati sad sve zajedno, pa na kraju umešati i seckane orahe.
Kad se izvadi iz rerne, pustiti par minuta da se hladi u modli u kojoj se pekao, pa ga izručiti na rešetku da se ohladi do kraja.
A evo i originalnog recepta:
Odlična kombinacija.
ReplyDeleteDivna kombinacija! ❤ Sviđa mi se ideja sa žalfijom, nisam je nikada stavljala u kolače, samo u slano..
ReplyDeleteProbaj - super je skroz, ne oseti se puno, tek daje neku divnu mirisnu notu i kao neku težinu u ukusu. Bundeva je ipak dominantna u ovom kolaču, i to što se grickaju orasi. Bojala sam se da će kolač biti gorak , jer sam stavila više žalfije nego što je po receptu, ali ipak nije.
ReplyDelete