kuglof od bundeve sa žalfijom




Još jedan kolač iz knjige Cake Keepres Cake. Vrlo sličan prethodnima, a ni nalik zapravo, jer je cela ova zbirka recepata, kao sasvim jednostavnih kolača, u ovako neobičnim kombinacijama. Tako sam pravila kolač od grožđa sa palentom, od krušaka sa čedar sirom, pa onaj sa lavandom... a danas sam taman imala još malo sveže žalfije u svojoj začinskoj bašti zakačenoj na zid terase, pa kako je došlo vreme bundeva i grejanja - evo i primerenog jesenskog kolača koji ću jesti ove nedelje u pauzi između časova... jer je ovo i bukvalno jedan veliki kolač.



Inače, kolač je ODLIČAN, ali istinski odličan! Miriše na žalfiju, sasvim suptilno, grickaju se orasi, bundeva mu daje mekoću i divno blag ukus. Odličan je čak i ovako blago zapečen po ivicama (zaboravih ga u rerni, znate ono - pogledaš u rernu, pomisliš: 'samo još koji minut' i ne naviješ sat, a poslovi povuku, pa se dosetiš kad miris dozove...)






Potrebni sastojci:

  • 3/4 šolje putera
  • 1 kašika iseckane sveže žalfije
  • 2 1/2 šolje brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 2 kašikice mlevenog đumbira
  • 1 kašikica soli
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • oko 400g pečene bundeve
  • 3 veća jajeta
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • šolja seckanih oraha



Rernu zagrejati na 190°C.
Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Pomešati puter i žalfiju i podgrejati taman toliko da se puter otopi. Ostaviti da se hladi.

Sjediniti suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, đumbir i so.

Izmiksati puter sa žalifijom sa šećerom, bundevom, jajima i vanilom.

Izmešati sad sve zajedno, pa na kraju umešati i seckane orahe.

Izručiti u modlu za kuglof, peći četrdesetak minuta, dok čačkalica ne kaže da je dosta. 




Kad se izvadi iz rerne, pustiti par minuta da se hladi u modli u kojoj se pekao, pa ga izručiti na rešetku da se ohladi do kraja.



A evo i originalnog recepta:












3 comments:

mesfoliesculinaires said...

Odlična kombinacija.

Dragana Petrovic said...

Divna kombinacija! ❤ Sviđa mi se ideja sa žalfijom, nisam je nikada stavljala u kolače, samo u slano..

kata vuletic said...

Probaj - super je skroz, ne oseti se puno, tek daje neku divnu mirisnu notu i kao neku težinu u ukusu. Bundeva je ipak dominantna u ovom kolaču, i to što se grickaju orasi. Bojala sam se da će kolač biti gorak , jer sam stavila više žalfije nego što je po receptu, ali ipak nije.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...