Odavno nešto nismo ovako slatko jele. Toliko da sam slikala između zalogaja. Da se ne lažemo, svaki obrok mi jedemo sa uživanjem, ali ovaj je bio baš nešto posebno. Možda zbog un-dijete koju držimo, ne najstrožu varijanru, doduše. To je jedna, po meni, baš dobra dijeta, jer nam daje mogućnost da se radujemo obroku koji nas čeka za nekoliko dana. Danas nam je bio dan u kom smo smele da jedemo ugljene hidrate. Proteini i skrob su tog dana isključeni, tako da je ova pita, za čiji nadev se melje sirov spanać!!, savršena. Zaista veoma ukusna pita, nema šta. Za svaku preporuku.
Potrebni sastojci:
- kilo i po svežeg spanaća ili kilogram smrznutog
- trećina šolje maslinovog ulja
- jedan luk
- 8 mladih lukova
- 2 praziluka
- veza peršuna
- pola veze mirođije
- 2 kašikice soli
- četvrt šolje soka od limuna
- bibera po ukusu
- pola kile kora za pite
- četvrt šolje putera (naravno, u veganskoj varijanti, ovo menjate za neko ulje ili margarin...)
- pola šolje maslinovog ulja
- pola šolje kisele vode
Rernu ugrejati na 200°C.
Spanać posuti solju i ostaviti malo da odstoji.
U većem tiganju, na trećini šolje maslinovog ulja, pržiti luk na osrednje jakoj vatri dok ne postane providan, dodati praziluk, još malo dinstati i isključiti.
Ubaciti u multipraktik luk, praziluk, peršun, so, biber, sok od limuna i mirođiju. Blago samleti. Dodati spanać i miksati dok smesa ne bude ravnomerno izmiksana. Dosoliti, ako je potrebno. (ovo potraje, i moram priznati da sam se, u toku ovog beskrajnog miksanja, pitala da li će uspeti... ali stvarno nema mesta tom pitanju...)
Otopiti margarin, pa premazati koru. Saviti preko nje drugu, pa i nju premazati. Staviti i treću, koju isto treba premazati. Pola šolje fila stavu na sredinu donjeg dela kore, pa uviti pitu. Ponavljati tako dok se ne utroši fil. Ovo je po originalnom receptu.
Ja sam mazala pola kore, presavila drugu polovinu preko nje, stavljala fil na donju trećinu, previla ivice i rolala u rolnu.
Ja sam mazala pola kore, presavila drugu polovinu preko nje, stavljala fil na donju trećinu, previla ivice i rolala u rolnu.
Peći 15 minuta. Izvaditi iz rerne, poprskati kiselom vodom, pa peći još oko pola sata.
Recept sam našla ovde.
Bome, veganska. I bome, nije tofu ni ikakva soja ni nešto nagladno i naprazno, kako ljudi obično misle da vegani jedu :) nego baš onako fino, domaće, potaman :) to ćemo praviti!
ReplyDeleteNisam do sada pravila spanako pitu sa spanćem bez sira. Ali volim spanać i imaš tu još nekoliko baš finih sastojaka
ReplyDeleteI dalje ne shvatam jesmo li bile samo gladne od dijete, ili je ovo ba[ tako jako dobro... Mljackale smo sve u šesnaes'
ReplyDeleteTvoja mi se pita više sviđa nego original! Nisam u Grčkoj jela sa tako mnogo spanaća. Obožavam takav doručak. mada ja često skuvam čorbu koju jedemo uz pitu.
ReplyDeleteJedne godine u Nei Poriju, u jednoj divnoj pekarici, smo jele nekoliko prekrasnih pita sa spanaćem. Jedna od njih je bila ovakva - curio je fil iz nje. Mislim da kod njih to i nije običan spanać, nekako je malo drugačijeg ukusa. E, dala si mi ideju, čorbu od spanaća nisam još nikada pravila.
ReplyDelete