Evo: pola projekta gotovo. Što znači: ispečeno i smazano. Ovo je pedeseti kolač koji pravim po knjizi Cake Keeper Cakes, koja sadrži sto recepata - još jedan letnji, još jedan od prevrnute vrste. Planirano je bilo da ga pravim sa borovnicama, kako je po originalnom receptu, ali je od potencijalne buduće rodbine, stigao neočekivani poklon u vidu par kesa sveže domaće aronije, pa ko bi odoleo... Biće još kolača sa aronijom na blogu... i u tanjiru..., sad je sasvim izvesno.
Kao i svaki kolač iz ove knjige, i ovaj ima mali tvist, zapravo dva - malo đumbira u voću i malo preprženih lešnika u testu - sasvim dovoljno da se običan prevrnuti voćni kolač prevrne u zaista odličan kolač.
Ovaj post pišem na sabajle u pozno letnje jutro, dana u kom počinje nova školska godina i meni kao nastavniku, i mojim sve trima milicama. Prvom maminom ponosu koji u novoj godini počinje neki sasvim novi projekat, neobičan i, opet - a kako drugačije - samo njoj svojstven. I onoj plavookoj mrvici, koja je svojim pogledom izmamila uzdahe dežurnoj ekipi u Narodnog fronta, jednog januarskog jutra pre dve decenije i koja sutra ponovo kreće preko pola Evrope - da u nekoj dalekoj laboratoriji izmaštava svoj put. I trećoj sreći maminoj, koja će i ove godine preko pola grada svakog jutra do svoje škole u kojoj se pronašla. Škole čijim sam nastavnicima beskrajno zahvalna na tome koliko vole posao koji rade i koliko su divno utočište pružili mom detetu.
Počinje školska godina i svim mojim učenicima iz svih deset odeljenja kojima ove godine predajem, u jednoj sasvim drugačijoj školi od drugih, na sasvim neobičnom mestu, sa tako divnim kolektivom profesora, da se svaki dan štipnem ne bih li se ubedila da ne sanjam. Sa njima sam, u ime onih uspeha koje smo postigle moje tri milice i ja ovog leta (jedna trenerska diploma, jedan posao za stalno, jedan teaching assistent job i jedna pobeda neočekivano upornog virusa - malo li je...), ovaj kolač i podelila. I jedva čekam da podelim i sledeće kolače ovog i narednih pekarskih projekata.
Potrebni sastojci:
Za gornji, voćni deo:
- 1⁄2 šolje (116 g) putera
- 3⁄4 šolje smeđeg šećera
- 1⁄2 kašikice mlevenog đumbira
- 5 šljiva iz kojih je izvađena koštica, i iseckane su na kriške
- 1⁄2 šolje aronije
Za biskvit:
- 1 šolja šećera
- 1⁄2 šolje prepečenih lešnika
- 1 3⁄4 šolje brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1⁄2 kašikice sode bikarbone
- 1⁄4 kašikice soli
- prstohvat mlevenog muškatnog oraha
- 1 šolja kisele pavlake
- 2 velika jajeta
- 1 1⁄2 kašikica ekstrakta vanile
- 5 kašika putera
Uključite rernu na 170°C. Podmažite kalup za kuglof i pospite ga brašnom.
Puter zagrevajte u šerpici na srednje jakoj vatri, dok ne počne da peni. Dodajte smeđeg šećera, đumbira, šljive i aroniju, pa krčkajte, uz često mašanje, dok se šećer ne rastopi. Trebaće oko pet minuta za ovo.
Skloniti šerpicu sa vatre. Rešetkastom kašikom izvaditi voće, a sirup koš malo krčkati, dok ne baci ključ, pa smanjiti vatru i pustiti, bez mešenja da se kuva oko 3 minuta.
Za to vreme poređati voće po dnu kalupa za kuglof (onog bez šara), pa preliti sirup preko njega.
Četvrtinu šećera i lešnike staviti u multipraktik i seckati ih dok se ne samelju. ovo je ovako po originalnom receptu. Ja sam samo propržila lešnke, u grubo ih iseckala i dodala u smesu. Svidelo mi se kako je ispalo.
Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, muškatni orah i mlevene lešnike sa šećerom izmešati.
Pomešati i blago ulupati kiselu pavlaku, jaja i ekstrakt vanile.
Preostali šećer i puter izmiksati dok ne postanu penasti, pa u to dodavati naizmenično smesu sa pavlakom i mešavinu sa brašnom, dok se svi sastojci ne utroše. Na kraju miksati još pola minuta da se sve dobro sjedini.
Preliti ovo preko voća i peći oko pola sata. Po vađenju iz rerne, ostaviti da se prohladi oko desetak minuta u kalupu, pa izvrnuti.
Ovaj put mi se voće malo zalepilo za kalup, ne znam zbog čega. Ako vam se to desi, prosto ga samo sastružite sa kalupa i dodajte odgore na kolač. Malo bude šljampavije, ali je ukus i dalje odličan.
For the topping
- 1⁄2 cup (116 g) unsalted butter
- 3⁄4 cup packed light brown sugar
- 1⁄2 teaspoon ground ginger
- 5 medium plums, pitted, halved, and cut into 1⁄2-inch-thick slices
- 1⁄2 cup blueberries, washed and picked over
For the cake:
- 1 cup granulated sugar
- 1⁄2 cup pecans
- 1 3⁄4 cups unbleached all-purpose flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1⁄2 teaspoon baking soda
- 1⁄4 teaspoon salt
- Pinch nutmeg
- 1 cup sour cream
- 2 large eggs
- 1 1⁄2 teaspoons pure vanilla extract
- 5 tablespoons unsalted butter
Make the topping
1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round nonstick cake pan and dust with flour.
2. Heat the butter in a medium saucepan over medium heat until foaming. Add the brown sugar, ginger, plums, and blueberries and cook, stirring frequently, until the sugar is dissolved and the fruit is coated, 4 to 5 minutes. Remove the pan from the heat. Use a slotted spoon to remove the plums to a baking pan to cool slightly, leaving the syrup in the skillet.
Make the cake
1. Arrange the plum slices in the bottom of the prepared pan. Bring the sugar mixture
back to a boil over medium-high heat, cook without stirring for 3 minutes, and pour it over the plums.
2. Combine 1⁄4 cup of the granulated sugar and the pecans in the bowl of a food processor and process until finely ground.
Here I made some change - I just toasted some hazelnuts and chopped them roughly. I like that walnutty crispy feeling when eating cake.
Combine the flour, baking powder, baking soda, salt, nutmeg, and ground nuts in a medium mixing bowl. Combine the sour cream, eggs, and vanilla in a glass measuring cup and lightly beat.
3. Combine the butter and the remaining 3⁄4 cup granulated sugar in a large mixing
bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed until fluffy, about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl once or twice as necessary.
4. With the mixer on medium-low speed, pour the sour cream mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides.
5. Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1⁄2 cup at a time, scraping
down the sides of the bowl after each addition. After the last addition, mix for
30 seconds on medium speed.
layer with a spatula.
7. Bake until the cake is golden and a toothpick inserted into the center comes out
clean, 40 to 45 minutes. Transfer the pan to a wire rack and let stand for 5 minutes.
8. Holding the pan and a plate together firmly with oven mitts, immediately invert
the hot cake onto the plate. If necessary, replace any fruit stuck to the bottom
of the pan. Let the cake cool for 20 minutes and serve warm, or serve at room temperature.
This is fiftieth cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, on my blog. This is the cookbook that I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen Flavours. With this cake, I prepared half of a book. Another half to go...
I'm linking this post with Cookbook Countdown #20 hosted by
Postovana, srecan pocetak skolske godine i jos mnogo uspesnih!
ReplyDeleteImam pitanje: u sastojcima za biskvit ste naveli 1 3/4 solje brasna. Da li to znaci jedna cela solja + 3/4 druge solje brasna? Ili samo 3/4 solje brasna?
Hvala
Hvala vam puno!
ReplyDeleteU ovaj kolač ide jedna cela i još tri četvrtine šolje brašna.
Mnogo volim voćne prevrnute kolače. Ovo je posebno lepa kombinacija!
ReplyDeleteBeautiful cake! I have some frozen blueberries stashed in my freezer and I should really make this cake. Looks delicious!
ReplyDelete