Tuesday, September 19, 2017

kolač sa orasima, brusnicama i glazurom od kafe - Cranberry-Walnut Cake with Maple-Espresso Glaze


Ovo je trebalo da bude kuglof. Vidi se na slici da nije kuglofastog oblika. Što? - pa ima nekoliko razloga - osnovni je što nisam obratila pažnju na to na koliko se stepeni kolač peče - jer to jeste neobično - peče se samo na 160°C. Ali to je trebalo neko da pročita, a taj bi bilo uputno da sam bila ja... 



... ali ja to nisam uradila. Bila sam se zauzela ljutnjom što me rerna napustila i što sad moram i to sama da smišljam kako ću i sve tako... a po divnom danu... u kom sam imala zadatak da napišem i članak za časopis koji izdaje jedno od udruženja kojima pripadam. Napisah ga - evo ga ako vas zanima, umutih kuglofe kod kuće, pa put pod noge do Belline nove kuhinje i tako... promaklo mi samo ta sitnica razlike u Celzijusima. Naravno, uključile smo kuglof na jaču vatru - ličilo je da je kuglof gotov, ali nije bio, pa se neispečena masa slila u sredinu. Tako je nastao kolač kome se tek po ivicama može naslutiti da se sreo sa kalupom za kuglof. A što ga postujem? Pa... napravila sam ga i ukus mu je ČA-Ro-BAN! I neću ga praviti sigurno uskoro ponovo, jer me čeka 45 drugih kolača iz kuvara Cake Keeper Cakes, iz koga je i ovaj recept, koje sam obećala sebi da ću spremiti sve do jednog... a... jednom nekad, ako... napraviću ovaj kuglof ponovo i staviti neke lepše slike... dotle evo ovih...




Potrebni sastojci:

Smesa za posipanje:


  • 1⁄2 šolje smeđeg šećera
  • 1 šolja oraha, prethodno proprženih, ohlađenih, pa iseckanih
  • 2 kašike nes kafe (originalno ide espresso, ali nes sasvim lepo završava stvar


Za biskvit:

  • 4 veća jajeta
  • 1 šolja masnije kisele pavlake
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 1 kašikica javorovog sirupa
  • 3 šolje brašna
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1⁄2 kašikice soli
  • 1 šolja (226 g) putera
  • 1 1⁄2 šolja smeđeg šećera
  • 2 šolje suvih brusnica
Za glazuru:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašikice javorovog sirupa
  • 3 kašike slatke pavlake
  • 2 kašike nes kafe (stavila sam namerno više nego što je potrebno espressa, jer sam želela jači ukus, i nisam pogrešila)

Uključite rernu na 160°C. Podmažite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Obratite pažnju da je ovo baš niska temperatura za pečenje.

Orahe blago istostirajte u tiganju, prohladite i iseckajte.

Pomešajte orahe sa smeđim šećerom i nes kafom i ostavite ovu smesu sa strane.

Ulupati blago žicom jaja, kiselu pavlaku, javorov sirup i ekstrakt vanile.

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.

Šećer i puter mutiti mikserom dok ne postanu penasti.

Smanjiti broj obrtaja miksera, pa dodavati sledećim redom: trećina brašna, pola miksa sa jajima, drugu trećinu brašnjave smese, pa ostatak miksa sa jajima i ostatak brašna... 

Na kraju sve miksati još minut na većim obrtajima miksera, pa umešati i brusnice.

Izliti trećinu smese za biskvit u kalup, preko toga trećinu posipa (šećer, orasi i kafa), pa tako još dva puta.

Peći oko sat, sat i deset minuta. Proveravati čačkalicom je li gotovo. Po vađenju iz rerne ostaviti kolač u kalupu desetak minuta, pa prevrnuti na rešetku da se u potpunosti ohladi.

Pomešati nes kafu sa slatkom pavlakom. Glazuru napraviti tako što pomešate šećer, ovu kafenastu slatku pavlaku i javorov sirup. Preliti je preko kolača. Podmetnuti žicu, pa pokupiti glazuru koja se razlila ispod žice i preliti i nju preko kuglofa. U ovom slučaju, pošto kuglofa nije bilo, samo sam glazuru sipala odgore na urušeni, pa dopečeni kolač. 

Svejedno je ukus savršen - na izgledu valja poraditi, ako ikada stignem. Shvatili ste već da je ovo blog na kome malo stvari ima koje sam pravila dva puta. Ovako ja kuvam - more kuvara odvajkada oko mene, a sad i okeani kad knjige mogu da se skidaju sa neta... nedostaje samo vreme i oni koji će pojesti to što skuvam... jer ovoliki kolači nas goje preko mere, pa smo sve na nekim dijetama... a projekat mi se ne napušta.







For the streusel

  • 1⁄2 cup firmly packed light brown sugar
  • 1 cup walnuts, toasted and coarsely chopped
  • 2 teaspoons instant espresso powder


For the cake

  • 4 large eggs
  • 1 cup sour cream (not low-fat or nonfat)
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 1 teaspoon maple extract
  • 3 cups unbleached all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1⁄2 teaspoon salt
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter softened
  • 1 1⁄2 cups packed light brown sugar
  • 2 cups dried cranberries



For the glaze

  • 1 cup confectioners’ sugar
  • 2 tablespoons pure maple syrup
  • 3 tablespoons heavy cream
  • 2 teaspoons instant espresso powder






Make the STREUSEL

1. Preheat the oven to 325ºF. Grease a 12-cup Bundt pan and dust with flour.

2. Combine the brown sugar, walnuts, and espresso powder in a bowl and set aside.


Make the cake

1. Combine the eggs, sour cream, vanilla, and maple extract in a measuring cup and
lightly beat. Combine the flour, baking soda, baking powder, and salt in a bowl.

2. Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an
electric mixer on medium-high speed until fluffy, about 3 minutes, scraping down
the sides of the bowl once or twice as necessary.

3. With the mixer on medium-low, pour 1⁄3 of the egg mixture into the bowl in a
slow stream. Add 1⁄3 of the flour mixture. Add another 1⁄3 of the egg mixture
and another 1⁄3 of the flour mixture. Add the remaining egg mixture, then the
remaining flour mixture. Scrape down the sides of the bowl and beat on medium
speed for 1 minute. Stir in the cranberries.

4. Scrape 1⁄3 of the batter into the pan. Sprinkle with 1⁄3 of the walnut mixture. Repeat twice. Bake until a toothpick comes out clean, 1 hour to 1 hour and 10 minutes. Let the cake cool for 15 minutes, then invert onto a wire rack to cool.


Make the GLAZE

1. Whisk together the confectioners’ sugar, maple syrup, cream, and espresso powder in a medium bowl. Place the cake on a wire rack set over a baking sheet.
Slowly drizzle the glaze over the cake, allowing it to run down the sides of the
cake, covering as much of the cake as possible. Spoon any glaze drippings
from the baking sheet over the cake. Let the glaze set for 30 minutes. Slice and
serve. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 5 days.



I'm linking this post with Cookbook Countdown #21 hosted by 







Dok pišem ova post, napolju jesen nadire baš brzo. Slika terase koju stavljam, verovatno će se ponoviti tek sledećeg leta. Slušam ponovo Gistro FM i odmaram uz ovo kulinarenje, dok fajlujem utiske današnjeg dana i spremam se za večernju turu uredničkog rada na jednoj knjizi, ali o tom potom...







3 comments:

  1. Oh Kato kakav moćan kolač!

    ReplyDelete
  2. Baš mi je drago da ti se svideo. Stvarno jeste odličan, posebno onima koji vole jače kolače.

    ReplyDelete
  3. Your cake looks really moist and delicious! A slice with a cup of warm tea would be a lovely teatime treat!

    ReplyDelete