Nije fer da napravim kolač, a da moja najmanja milica ne može da ga jede, jer se odlučila da bude vegan, zar ne? Tako je ovaj zaista dobar kolač stigao na naš sto. I nije se dugo zadržao. Jer je istinski ono što sam rekla za njega - stvarno dobar kolač.
Ovo je tek treći kolač koji pravim bez svih uobičajenih sastojaka za kolače - brašna - jaja - šećera. Samo se nisam izveštila da kolač bude bez ijednog od ta tri, ili sam pravila bez brašna i šećera ili bez jaja... Recept za kolač sa višnjama je iz nekog razloga najčitaniji na mom blogu, a ovaj drugi, crnpurasti je, eto... odmah za njim...
Vidi se na gornjoj slici da je i ovaj kolač crnomanjast. Kakao ga čini takvim, i ne, kao ni ovaj gore navedeni, nije ni malo zagoreo.
Kuglof je jako ukusan. Grožđice su se natapale u Grand Marnijeu nekoliko dana, sticajem tako nekih okolnosti koje su me učinije prezauzetom da ga pečem kad sam planirala. Tako sam dobila grožđice koje se tope u ustima dok se jede kolač, što je ve-o-o-oma ukusno bilo i onima koji bi suvo grožđe radije zaobišli.
Potrebni sastojci:
- 100 g griza
- 1 šolja belog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja smeđeg šećera
- 30 g kakaoa plus za posipanje kalupa
- 1 šolja soka od pomorandže
- 2 kašike ulja
- šolja suvog grožđa
- malo likera Grand Marnier za potapanje suvog grožđa
za glazuru:
- 100 ml sojinog mleka
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike kokosovog ulja
Natapati suvo grožđe bar sat vremena u likeru.
Rernu zagrejati na 180°C. Podmazati kalup za kuglof prečnika 18 cm i posuti ga kakaom.
Pomešati brašno, griz, šećer, kakao i prašak za pecivo. Uliti ulje i sok od pomorandže i dobro izmešati. Umešati suvo grožđe.
U šerpicu staviti sve sastojke za glazuru i lagano grejati uz stalno mešenje dok smesa ne počne da se zgušnjava. Prohladiti glazuru i preliti preko kuglofa.
No comments:
Post a Comment