Odavno nisam pekla ništa po knjizi Cake Keeper Cakes, onoj što pečem od korica do korica. Ovo je osamdeset prvi kolač koji iz te knjige pravim. Samo je ovaj došao u vreme kad ne jedemo više kolače sa jajima i kravljim mlekom, pa sam ga veganizovala, tako da možemo u njemu da uživamo.
- 1⁄2 šolje šećera, plus još tri kašike
- 1⁄2 šolje nečega što kod nas ne može da se kupi - mleka u prahu sa prahom malteksa - to sam zamenila sa isto toliko sojinog mleka u prahu u velikom kašikom malteksa pride
- 1 šolja brašna - stavila sam meko speltino brašno
- 6 kašika kakaoa
- 1⁄4 kašikice soli
- 1 1⁄2 kašikice praška za pecivo
- 2 velika jajeta (za neposnu veziju) ili dve velike kašike potopljenog mlevenog lana
- 3⁄4 šolje mleka - ja sam stavila opet sojino
- 6 kašika putera - stavila sam sojin maslac
- 1 kašikica ekstrakta vanile
Rernu zagrejati na 175ºC. Podmazati kalup u kom ćete peći kolač. Originalno, ovo je kolač koji se peče u nekoj četvrtastoj tepsiji, pa se seče u kocke. Ja sam ga stavila u silikonske kalupe, koje sam podmazala i posula kakaom, a tri sam mala kalupa posula rendanim kokosom.
Pomešati šećer sa mlekom u prahu i malteksom, kakaom, solju i praškom za pecivo.
Mikserom pomešati puter i zamenu za jaja. U ovo dodavati postepeno suve sastojke i mleko, a na kraju i vanilu.
Presuti smesu u modlice i peći dok čačkalica ne bude kazala da je pečeno. Meni je trebalo oko pola sata.
Ostaviti minut dva da se prohlade u kalupima, po vađenju iz rerne, pa izvrnuti na rešetku da se ohlade. Posuti šećerom u prahu.
- 1⁄2 cup plus 3 tablespoons sugar
- 1⁄2 cup malted milk powder
- 1 cup unbleached all-purpose flour
- 6 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
- 1⁄4 teaspoon salt
- 1 1⁄2 teaspoons baking powder
- 2 large eggs
- 3⁄4 cup milk
- 6 tablespoons (3⁄4 stick) unsalted butter, melted and cooled
- 1 teaspoon pure vanilla extract
1. Preheat the oven to 350ºF. Grease an 8-inch square baking pan and dust it with flour, knocking out any extra.
2. Combine the sugar, malted milk powder, flour, cocoa powder, salt, and baking powder in a large mixing bowl. With a wooden spoon or electric mixer, stir in the eggs, milk, butter, and vanilla until just combined.
3. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake until a toothpick inserted in the centre comes out clean, 35 to 40 minutes. Let the cake cool in the pan for about 10 minutes. Invert it onto a wire rack, and then turn it right side up on a rack to cool completely.
4. Store uneaten squares in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 3 days.
No comments:
Post a Comment