Saturday, April 13, 2019

posni kolač sa limunom, bez šećera i bez glutena



Kolač izuzetno lepog ukusa i savršene teksture. Ima podosta limunovog soka u sebi i malo jeste kiselkast, a nije kiseo. Taman kako treba. Verovatno palenta i heljdino brašno umire kiselost limuna. Odlična poslastica za one koji bi jeli nešto slatko, a zaobišli bi gluten i beli šećer u velikom luku.






Nije me bilo na blogu skoro mesec dana, a nije me bilo ni u kuhinji, što se u ovih pet godina blogovanja nije desilo. A sve zbog mog posla, kom sam se posvetila energijom koja je obrnuto srazmerna primanjima koja mi donosi, i - na veliku moju sreću - direktno srazmerno uživanju u njemu. 

Elem, bila sam na Državnom takmičenju iz fizike i divno se provela među kolegama koji rade sa decom, isto kao i ja, mnogo više od onoga što za šta plaćeni u ovom predvorju Evrope - bolje rečeno evropskom getu. 

I sa decom koja rade daleko više od svojih vršnjaka. Ne možete ni zamisliti koliko više. Recimo da gutaju gradivo deset puta brže od vršnjaka sa dobrim ocenama, eto toliko. Milina je biti uz njih.






I danas mi je prvi slobodan dan posle puno vremena. Čeka me radna subota u školi i radna nedelja u kući - radionica porodičnih konstelacija, na kojoj ublažavamo posledice onoga što su nam, uslovljeni okolnostima svojih života, radili preci, a ima implikacija na naš život. Sve u svemu, moj je život ispunjen poprilično. Što ume da umori fizički. Čak toliko da se ne setim koliko me ples po kuhinji odmara.






Potrebni sastojci:
  • 1/2 šolje (90g) palente
  • 1/2 šolje (55g) mlevenih badema
  • 1/2 šolje (75g) heljdinog brašna
  • 1/4 kašikice soli
  • 1/2 kašikice praška za pecivo
  • 1/2 kašikice sode bikarbone
  • sok od 4 limuna
  • korica od 2 limuna
  • 2 veganska jajeta - stavila sam ona od čia semenki, a može i od lanenih ako više volite
  • 1/2 šolje (118 ml) javorovog sirupa, može i meda
  • 1/4 šolje (4 kašike) mleka po želji - ja sam stavila kokosovo, jer sam samo to imala u špajzu zrelom za ozbiljno popunjavanje polica
  • 2 kašike otopljenog kokosovog ulja


... a za frosting ( odmah da vam kažem da je kolač prelep i bez frostinga, a da se frosting razliva ukoliko istrajete da u njega ne stavite prah šećer - ja sam ga stavila na tri od šest štanglica, koje sam , zbog frostinga, držala u frižideru):

  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka, dobro ohlađenog - od koje će se upotrebiti samo pola kajmaka
  • sok od pola limuna
  • 1-2 kašikice javorovog sirupa




Rernu podgrejati na 180°C.

Pripremiti vegansko jaje - preliti 5 kašika tople vode preko dve kašike čia semenki ili isto toliko mlevenih semenki lana. Pustiti ih desetak minuta da otpuste sluz.

Pomešati palentu, heljdino brašno i mlevene bademe sa solju, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Po receptu se bademi melju z veoma fini prah. I liči da su koristili oljuštene bademe. Ja sam stavila one najjeftinije, sirove, sve sa ljuskom i nisam ih mlela na previše sitno, jer volim da ih grickam u kolaču.

Usuti u ovu smešu limunov sok, mleko, kokosovo ulje, javorov sirup i vegansko jaje. Dobro izmešati.

Prebaciti u podmazan kalup i peći, prekriveno papirom za pečenje, oko pola sata. Na slikama možete videti da sam u tri štanglice ubacila sečenu zrelu bananu. Mmmm... ispao je to vrlo ukusan potez...

Kad je kolač pečen, ostaviti ga koji minut još u kalupu, pa prevrnuti na rešetku da se potpuno ohladi pre nego prelijete frosting preko njega.






Za frosting je potrebno pažljivo otvoriti konzervu rashlađenog kokosovog mleka u skinuti kajmak koji se stvori odgore. Za frosting je dovoljno pola tog kajmaka, koji se mikserom dobro izmikla da postane penast.

Ostatak mleka i kajmaka preručite u staklenu teglu, dobro zatvorite i ostavite u frižider za neku drugu upotrebu.

Umiksanom kajmaku dodajte limunov sok i javorov sirup. Kad se kolač ohladi potpuno, prelijte ovu smesu preko njega.









For the lemon cake:

  • 1/2 cup (90g) polenta
  • 1/2 cup (55g) ground almonds
  • 1/2 cup (75g) buckwheat flour
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • Juice of 4 lemons
  • Zest of 2 lemons
  • 2 flax eggs (2 tbsp milled flaxseed + 5 tbsp hot water)
  • 1/2 cup (118 ml) maple syrup, honey or any other liquid sweetener
  • 1/4 cup (4 tbsp) milk of choice
  • 2 tbsp coconut oil, melted


For the coconut lemon frosting:

  • 1 can full fat coconut milk, refrigerated overnight
  • Juice & zest of 1 small lemon
  • 1-2 tbsp maple syrup

Recept sam pronašla ovde.






Instructions:

Preheat your oven to 180*C (160*C fan-assisted)/ 350*F
Prepare the flax eggs by mixing 5 tbsp hot water with the milled flaxseed in a small bowl. Leave for 10 minutes to set.

In a large bowl, mix together the polenta, flour, grounds almonds, salt, baking powder and baking soda.

Pour in the lemon juice, milk, coconut oil, maple syrup and flax eggs. Mix until well combined.

Transfer into a loaf tin covered with parchment paper.
Bake for 35-40 minutes. Leave to cool completely before icing.




For the coconut lemon frosting - carefully open the can of coconut milk. There should be a thick layer of cream on top - scoop out the thick part only and place it in a large bowl.

Use a hand mixer to whip the coconut cream for a few minutes until it's light and fluffy.
You will only need around 1/2 the whipped cream to make the frosting. Transfer 1/2 into another bowl (you can store the other half in an airtight container in the fridge) and to that add the lemon juice and maple syrup. 

Continue mixing until well combined.


Spread the frosting over the cake and decorate with lemon slices, lemon zest or mint leaves.




No comments:

Post a Comment