Wednesday, July 10, 2019

salata od kelerabe i vakame algi


Izvrsno osvežavajuća salata koja se pripremi za petnaest minuta i nestane u trenu. Jela sam je uz pečenu pastrmku i veoma sam uživala u kombinaciji ukusa koja je, mora se priznati, ne baš uobičajena. Mislim da će se to promeniti, makar što se moje kuhinje tiče.







Ovogodišnji talas sređivanja kuće izbacio je, davno kupljenu, spravicu za seckanje povrća. Čini mi se da se zove Super secko. Bila je hit pre dvadesetak godina kad se pojavila. Sećam se da ju je i moj pokojni svekar kupio iz oduševljenja reklamom. Činila se svemoćnom, a uglavnom je završavala sakrivena duboko u ormare, jer je ima puno baš oštrih dodataka koje niste smeli držati izložene po kuhinji, posebno ako imate malu decu.

A ja sada nemam malu decu koja bi se mogla poseći na istinski oštre delove. I još mi je, konačno, svo moje vreme na raspolaganju, tako da je došlo vreme Super secka! Biće on sad upotrebljavan počešće i pomoći će mi da se pomirim sa svojom garderobom, znam to.



Ovaj sam recept opet pravila inspirisana knjigicom o salatama, Georgija Nazarova. Puna je recepata ove vreste - neobičnih kombinacija namirnica koje uglavnom imamo oko nas, samo se nismo dosetili, ili osmelili, da ih zbućkamo u istu činiju.

Za sada sam napravila samo ove dve salate po njegovim receptima: 


Čini mi se da će se to umnogome promeniti, jer mi se ovi recepti mnogo sviđaju. Lista za kupovinu sastojaka koje nemam u špajzu, već je napravljena, a imam nameru da se upustim i u isklijavanje semenki, jer su klice u mnogim receptima. I u ovom bi trebale biti klice lucerke, ali ih nisam imala.



Upotrebljeni sastojci:

  • keleraba srednje veličine
  • šaka vakame algi
  • 2 čena belog luka
  • 5 crnih maslinki
  • pola avokada
  • ljute paprike po ukusu
  • soli - skoro i da ne treba ako ne jedete slano, jer su i alge i maslinke slankaste
  • 2 kašikice maslinovog ulja
  • 2 kašikice bundevinig ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta

Keleraba se izrenda na sitno.

Alge se potope u mlaku vodu i ostave da nabubre. procede se i mali properu pre stavljanja u salatu.

Beli luk i maslinke se iseckaju na jako sitno.

Avokado se isecka na kockice.

Svi se sastojci pomešaju. Dosoli se po ukusu i ukrasi nekom od zaćinskih trava koje imate pri ruci.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...