Saturday, January 15, 2022

posni čokoladni kolač sa avokadom



Dobro, evo stavila sam avokado u kolač. Nije mi đavo dao mira dok nisam. 











Šta sam zaključila? Pa, fini je kolač, nije da nije. Ima tu neku notu - kremavosti recimo... Nekako ti puna uspa kolača. Da živim u Meksiku recimo, gde avokado raste na svakom koraku, kao kod nas jabuke, stavljala bih avokado češće u kolače. Ovako...pa... luksuzan sastojak koji ne donosi spektakularnu promenu... Osim možda nutritivnu. Zapravo, sasvim sigurno. 

Mada, kad bolje promislim, i jabuke u većoj meri pojedem sveže, pa tek kada pretekne, gurnem u kolače. Njih i pretekne. Možda dođu neka vremena u kojima će i avokada biti na pretek na stolu - da ga jedemo u sendvičima, pa quacamole, pa u salatama, pa da ga stavljamo u humus, pa da ostane za kolače...Dotle, ovo će ostati jedno posebno iskustvo.





Evo šta je u kolaču:
  • 3 šolje brašna
  • 5 kašika kakao praha
  • prašak za pecivo
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • prstohvat soli 
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 avokado, dobro sazreo
  • 2 šolje vode
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 2 šolje šećera 





Rernu podgrejati na 175 °C.

Pomešati praškaste sastojke - to je prvih pet na spisku.

Ostale sastojke mikserom dobro umutiti.

Pa sad uliti i praškaste i sve dobro izmešati.

Podeliti smesu po modlma, ubaciti u rernu, peći dok čačkalica ne bude kazala da je gotovo i to je to.




















No comments:

Post a Comment