Dobro, evo stavila sam avokado u kolač. Nije mi đavo dao mira dok nisam.
Šta sam zaključila? Pa, fini je kolač, nije da nije. Ima tu neku notu - kremavosti recimo... Nekako ti puna uspa kolača. Da živim u Meksiku recimo, gde avokado raste na svakom koraku, kao kod nas jabuke, stavljala bih avokado češće u kolače. Ovako...pa... luksuzan sastojak koji ne donosi spektakularnu promenu... Osim možda nutritivnu. Zapravo, sasvim sigurno.
Mada, kad bolje promislim, i jabuke u većoj meri pojedem sveže, pa tek kada pretekne, gurnem u kolače. Njih i pretekne. Možda dođu neka vremena u kojima će i avokada biti na pretek na stolu - da ga jedemo u sendvičima, pa quacamole, pa u salatama, pa da ga stavljamo u humus, pa da ostane za kolače...Dotle, ovo će ostati jedno posebno iskustvo.
Evo šta je u kolaču:
- 3 šolje brašna
- 5 kašika kakao praha
- prašak za pecivo
- 2 kašikice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 avokado, dobro sazreo
- 2 šolje vode
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašikice ekstrakta vanile
- 2 šolje šećera
Rernu podgrejati na 175 °C.
Pomešati praškaste sastojke - to je prvih pet na spisku.
Ostale sastojke mikserom dobro umutiti.
Pa sad uliti i praškaste i sve dobro izmešati.
Podeliti smesu po modlma, ubaciti u rernu, peći dok čačkalica ne bude kazala da je gotovo i to je to.
No comments:
Post a Comment