Friday, January 14, 2022

kukuruzna pogača sa lukom



Pogača pravljena po receptu iz knjige Svetogorski kuvar.
Izvrsna.








Potrebni sastojci:
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kvasac
  • 2 deblja praziluka
  • 3 mlada luka ili ista ta količina vlašca
  • 1 mladi beli luk
  • pola veze peršuna
  • pola veze mirođije ili suve mirođije
  • 1 dl maslinovog ulja
  • soli po ukusu




U jednoj činiji izmešajte peršun, mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se međusobno izmešaju arome.

U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmešano brašno zamesite mlakom vodom, dodajući istovremeno kvasac i so. 

Dodajte u testo sastojke iz druge činije. Mesite dok se sve dobro ne rasporedi. Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti.

Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno. 

Pekla sam ovo u silikonskoj modli 20cm x 20 cm.

Zagrejte rernu, nakratko, na 50°C, da testo naraste. Zatim pecite, oko sat vremena, na 200°C.
















No comments:

Post a Comment