Pogača pravljena po receptu iz knjige Svetogorski kuvar.
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 kvasac
- 2 deblja praziluka
- 3 mlada luka ili ista ta količina vlašca
- 1 mladi beli luk
- pola veze peršuna
- pola veze mirođije ili suve mirođije
- 1 dl maslinovog ulja
- soli po ukusu
U jednoj činiji izmešajte peršun, mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se međusobno izmešaju arome.
U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmešano brašno zamesite mlakom vodom, dodajući istovremeno kvasac i so.
Dodajte u testo sastojke iz druge činije. Mesite dok se sve dobro ne rasporedi. Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti.
Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno.
Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno.
Pekla sam ovo u silikonskoj modli 20cm x 20 cm.
Zagrejte rernu, nakratko, na 50°C, da testo naraste. Zatim pecite, oko sat vremena, na 200°C.
Zagrejte rernu, nakratko, na 50°C, da testo naraste. Zatim pecite, oko sat vremena, na 200°C.
No comments:
Post a Comment