Sunday, November 10, 2019

škorpija torta


Primetili ste da volim ne baš obične recepte, zar ne? Tražila sam neku drugačiju tortu  za svoj rođendan, pa sam naišla na ovaj stari ruski recept na Simply Home Cooked. Kad sam deci saopštila da, za svoj dupla petica rođendan, planiram tortu sa medom, makom, karamelom i suvim šljivama (?!!!?), dobila sam ono 'Maaama, opet izvodiš, ko će to jesti...' 
E samo da vam kažem - torta je izvrsna. kore su poput medenjaka, fil je sličan onom za medovik, samo karamelast, a šljive tako divno unose svežinu u robusne kore i slatkast fil, da ni sama ne mogu da poverujem koliko je eksperiment uspeo.




Neki dan sam, za ćerkinu slavu, ponovo pravila rusku kraljevsku tortu. Umesto karamel fila, od kondenzovanog mleka i slatke pavlake, napravila sam fil za reformu. Namera je bila super, samo je izvedba bila žali bože... jer sam nešto baš izašla iz štosa. 

Ipak, vratila sam se, već sutradan, u štos i to na velika vrata: Kako mi je, od fila za reformu, ostalo puno belanaca, konačno sam napravila još jedan kolač iz Cake keeper cakes projekta - onog sa 100 kolača, sećate li ga se? Napravila sam konačno Angel cake i znate šta - opravdano nosi to ime...ali o ovome u postu o anđeoskom kolaču koji je sasvim drugačiji od torte iz ovog posta.

Ovo je robusna i neobična torta, na prvi pogled odbojna, a kad je upoznate, prosto neodoljiva, možda baš kao i svaka škorpija koju ste imali priliku da sretnete...  Dok je ne upoznate, ne sudite - propustićete puno.







Potrebni sastojci:

Za kore:
  • 5 kašika meda
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • 230 g putera
  • 1 šolja šećera (180 g)
  • 3 jajeta
  • 2 šolje brašna (310 g)
  • 1/2 šolje maka


Za krem:
  • 2 šolje slatke pavlake (480 ml)
  • 2 kašike šećera
  • 1 konzerva kondenzovanog mleka
  • 1 šolja kisele pavlake (240 ml)
  • 115 g putera
  • 2 šolje suvih šljiva


U većem loncu uskuvajte dovoljno vode da u potpunosti prekrije konzervu kada je stavite u vodu.

Sa konzerve skinite etiketu i stavite je u vrelu vodu. Važno je da konzervu postavite dužom stranicom na dno i da konzerva bude sve vreme kuvanja potpuno prekrivena vodom. Kuvati 3 sata na vatri taman dovoljnoj da voda sve vreme vri.


Još jednom ću naglasiti da je jako važno da konzerva bude sve vreme prekrivena vodom. U protivnom je moguće da se konzerva pregreje i eksplodira. Dodati vodu ukoliko je potrebno.


Mašicama konzervu, posle 3 sata kuvanja izvaditi, pa ostaviti više sati da se u potpunosti ohladi, pa tek onda otvoriti. Nikako ne otvarati konzervu dok je vruća, jer bi sadžaj mogao da napravi veoma topao vodoskok, posle koga je renoviranje kuhinje bolja opcija od čišćenja.

Ovako ukuvan karamel može se koristiti u sledeće dve tri nedelje. Tako je onda, kad već kuvate konzerve satima, bolje skuvati dve, kao što sam ja uradila. Samo, isto tako je bolje otvorenu konzervu karamela držati podalje od svog nestašnog kućnog ljubimca... em vam nestane super poslastica, em provedete noć bdeći nad njim i pretražujući internet o posledicama nesmotrenosti.




Šljive isecite na komadiće.

Torta je predviđena da se peče u okruglom plehu prečnika 25 cm. Najbolje bi bilo da imate dva takva pleha i da kore pečete zajedno. Ja sam ih pekla jednu po jednu i obe su bile sasvim dobre.


Podmažite pleh ili postavite peki papirom.


U manjoj zdeli, na laganoj vatri, neprekindno mešajući zagrevajte 5 kašika meda sa 2 kašikice sode bikarbone, dok smesa ne dobije boju tamnijeg karamela. Ne odvajajte se od šporeta, jer ovo ume baš brzo da zagori. Ovo traje nekih 7 minuta.


240 g putera dodajte u vruć med i mešajte dok se puter ne rastopi. Ostavite ovo sa strane da se ohladi.


Ugrejte rernu na 170°C.

U jednoj činiji, umutite penasto 3 jajeta sa jednom šoljom šećera.

U drugoj činiji pomešajte 2 šolje brašna sa pola šolje maka.


Ulijte ulupana jaja sa šećerom u miks meda, sode bikarbone i putera, pa u sve dodajte brašno smešano sa makom.

Podelite smesu na dva jednaka dela. Pecite svaku koru na 170°C, petnaestak minuta ili dok čačkalica ne potvrdi da je kora pečena. Pečenu koru stavite na rešetku da se ravnomerno ohladi.




Umutut 120 g putera sa kuvanim zaslađenim kondenzovanim mlekom. Dodajte tome 240 ml kisele pavlake i mešajte taman tako da se sjedine. 

Slatku pavlaku stavite u mikser i mutite sa 2 kašike šećera, dok smesa ne postane penasta i lagana.

Sjedinite sada smesu sa kondenzovanim mlekom i ulupanu slatku pavlaku.





Ohlađene kore presecite po visini na dva dela - ovo je torta sa četiri kore.


Obilno namažite koru filom i po njemu pospite seckane suve šljive.






Premažite sledeću koru oddole filom i poklopite šljive, da bi šljive bile između dva sloja fila. Sad i tu koru odgore premažite obilno filom.

Nastavite da ređate kore dok ih imate. Na vrh torte se ne ređaju šljive, već se samo premazuje filom.

Dekorišite tortu čokoladnim ganašom i seckanim bademima ili lešnicima sa strane. Ili prosto izostavite lešnike, jer ste ih tutnuli u neki drugi kolač - torta će svejedno iti izvrsna. DA! Sasvim izvrsna, nije preterivanje.











No comments:

Post a Comment