Saturday, November 16, 2019

veganski mafini od bundeve sa makom



Evo još jedne veganske poslastice koja se lako priprema.
Vreme je bundeva i ovo je odličan recept za kolačiće sa bundevom. Mafini ili kuglofčići - svejedno koji oblik izaberete - su neverovatno meki. Bile smo baš lepo iznenađene. Recept sam pronašla na odličnom blogu Pea Soup.



Kolačići se prave brzo, pa su ispali idealni da ih pripremim pre polaska na posao. Kseniji su se veoma svideli, što je veliki kompliment, posebno od kako je počela sama da kuva. Zapravo je istina da je preuzela kuhinju, što mi pruža super izgovor za moju totalno umanjenu aktivnost na blogu.

Kolačiće preporučujem iskreno. Uživaćete sigurno. Ukus im je umereno sladak, a tekstura je zanosno meka, što ih čini neodoljivim.

A evo još nekoliko predloga za posne mafine:
- čokoladni sa bananom i makom
- bezglutenski sa bananama
- sa mača čajem 
- čokoladni sa malteksom

A ako niste u vegansko posnoj priči, evo savršenih mafina sa maslinovim uljem i Grand Marnier likerom - slasnije teško da ste ikada probali.






Potrebni sastojci:

  • 1 šolja speltinog brašna
  • 3/4 šolje belog brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice đumbira u prahu
  • 1/2 kašikice muškatnog oraha
  • 1/4 kašikice all spice začina
  • 3 kašike mlevenog maka
  • 1 1/2 šolje pečene bundeve
  • 1/2 šolje nekog biljnog mleka, koristila sam proseno
  • 1 kašikica sirćeta
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje nekog slatkog sirupa, koristila sam kokosov
  • 1 kašika melase - blackstrap molasses





Rernu podgrejati na 200°C.

U veću posudu uspite praškaste sastojke - brašna, sećer, prašak za pecivo, začine i so. Sve dobro promešajte.

Mleko blago podgrejte, pa umešajte sirće u njega. Ostavite sa strane dok se mleko usiri.

U posebnu posudu uspite pečenu bundevu, slatki sirup, melasu i ulje. U to ulijte mleko sa sirćetom, pa sve dobro promešajte. Prespite ovu smesu u posudu sa brašnom. Dodajte sad i mak. 

Nemojte previše mešati da bi testo bilo lagano - ja sam sve ovo smešala ručno - žičanom mutilicom.

Izlijte smesu u podmazane kalupe i pecite oko 20 minuta. Proverite čačkalicom jesu li pečeni, pa kad budu, izvadite iz rerne i pustite da se prohlade u kalupima - ako ste karakter da odolite zanosnom mirisu iz rerne, kao što nas dve nismo bile.













No comments:

Post a Comment