Wednesday, April 1, 2020

čorbuljak od crvenog sočiva sa spanaćem


Ova se čorbica - varivo kuva jako brzo. Ni pola sata skoro da ne treba. Ne zahteva nikakve posebne pripreme - samo treba imati sastojke i mrvicu volje. 
Iznenadio me ukus - baš je dobar. Toplo meko sočivo sa šargarepom i tek malo smekšali listovi bebi spanaća. Limun nemojte izostaviti nikako, daje mu ekstra notu.





Evo nas u karantinu. Nije veselo, a za sada nije ni neveselo, srećom, još uvek. A svi se nadamo da će tako i ostati.

Nedelja pre sveg ovog džumbusa mi je nešto bila gusta sa obavezama, pa nisam ni primetila da se još jedan rat približava. Opet. Rakao bi čovek da ću se, posle nekoliko ratova, opametiti.

Jedne me večeri, te nedelje, Ksenija dočekala sa užurbanom potrebom da odemo u nabavku onoga što nam ne sme zafaliti od hrane. Pa smo otišle do, omiljene nam, Efedre i sljuštile celih 30 evra u štek sočiva, pasulja, sojinog mleka, zrnevlja i pahuljica. Isplativo je ovo veganstvo, nema šta.

Ksenija kuva sočivo kao car - u to joj se više ni ne mešam. Tako ga je prethodnih dana samo ona kuvala. 

A ja sam, jednom prilikom, ne bi li sprečila propadanje dragocene rukole, kupljene poodavno, krenula da ga jedem sa rukolom. Onako, samo klot sočivo i rukolu. Dobro i sa malo maslinovog ulja odgore, tek da zamasti i zamiriše. Dobro, ipak se radi o sočivu koje je Ksenija kuvala. 



Šta da vam kažem - tog sam dana sam to i ručala i večerala, i sutradan isto tako... Dodala sam bila još i par maslinki. Išle su fest dobro ... 

A onda sam naišla na ovaj recept i shvatila da nisam baš otkačila skroz sa kombinacijom zeleniša i sočiva tj. nisam ništa novo izmislila ( u Indiji ovo jedu redovno), pa sam danas ponovila jelo - samo sam promeniti boju sočiva i rukolu zameniti bebi spanaćem.

Ne možete zamisliti koliko je ovo ukusno. 




Potrebni sastojci:
  • kašika dve maslinovog ulja
  • srednje velik luk
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 2 i po šolje crvenog sočiva
  • 8 šolja supe od povrća
  • kašikica kurkume
  • kašikica i po mlevenog kima (opciono)
  • četvrt šolje svežeg peršunovog lista, a ako nemate, sasvim lepo može i suvo, samo ga stavite ranije
  • 3 šolje bebi spanaća
  • sok od pola limuna





Iseckati luk, beli luk i šargarepu na sitno.
Na prethodno zagrejanom ulju, dinstati luk i šargarepu, uz mešanje sve vreme. 
Posle oko pet minuta, dodati sitno iseckan beli luk, kurkumu i kim (ili izostavite kim, ako vam je jak njegov ukus) i krčkajte još dve tri minute.

Ubaciti sočivo, dosuti supu i pustiti da uzvri. Smanjiti vatru i kuvati pokriveno oko pola sata, mešajući povremeno.

Kad je sočivo skuvano, umutiti iseckani peršun, spanać i limunov sok i poslužiti.













No comments:

Post a Comment