Imam običaj da kupim nekoliko kila bundeve odjednom. Ispečem je i tako pečenu držim u frižideru. Tako sam spremna za sve recepte u koje ide pire od bundeve iz konzerve, kao što je ovaj.
Verujem da bi ovaj recept bio savršen i da se stavi rendana sveža bundeva, kakvu obično stavljamo u bundevaru.
Ovako pečenu bundevu stavljam u kolače odavno - otkako je u kuću ušao jedan mali kuvar u izdanju Mladinske knjige sa receptom za mafine od bundeve. Recept je za svaku preporuku. Milion puta sam ga napravila.
Evo linka za taj, i još nekoliko recepata sa pečenom bundevom:
- najčešće pravljeni mafini u našoj kući
- božanstven posni brauni sa bundevom
- kuglof od bundeve sa žalfijom
- posni mafini od bundeve sa makom
- posni kuglof od bundeve
- namaz od patlidžana, bundeve i lešnika
- čokoladni kolač sa bundevom
Petnaesti dan karanatina zbog virusa Covid-19. Sve ovo pišem i nadam se, jednom kad budemo čitali ovaj post, reći da smo zalud dizali frku.
Mada, kad sam odlgledala konstelaciju koju je Helingerova supruga postavila u februaru, ne mogu biti baš optimistična. Družićemo se mi sa ovim virusom još dugo, jer ima puno toga da nas nauči. a nismo slavni po kapacitetu da se dozovemo pameti.
Elem, da se vratim receptu.
Pita je fantastična.
To je za pitu rekla Ksenija, a ko zna Kseniju, zna da ona ne daje tako lako komplimente za ono što skuvam. Posebno otkako kuva sama. A kuva za čistu desetku.
A pita stvarno jeste jako dobra.
Potrebni sastojci:
- 3 šolje pečene bundeve
- par kašika maslinovog ulja
- 1 šolja šećera
- 1 kašika melase (može i bez ovoga)
- 2 kašikice cimeta
- 1/4 kašikice muškatnog oraha
- 1/4 kašikice mlevenog karanfilića
- 1 kašikica đumbira u prahu
- 1/2 šolje sitno seckanih oraha
- 1/2 šolje suvog grožđa (opciono) ( a može se suvo grožđe potopiti i u rum)
- prah šećera za posipanje
- pola šolje ovsenih pahuljica
- 12 kora za pitu
Rernu podgrejati na 180°C.
Sve sastojke, osim kora za pitu i prah šećera, zbućkati u jednu posudu.
Ja sam prvo izblendala blenderom bundevu, šećer i začine, pa sam dodala orahe, ovsene pahuljice i grožđice. Ne mora tako. Može se bundeva i samo dobro izgnječiti viljuškom.
Ja sam prvo izblendala blenderom bundevu, šećer i začine, pa sam dodala orahe, ovsene pahuljice i grožđice. Ne mora tako. Može se bundeva i samo dobro izgnječiti viljuškom.
Ređati po dve kore. Prvu namazati mešavinom maslinovog ulja i vode, pa malo posuti šećerom. Drugu samo premazati mešavinom ulja i kisele vode.
Ovo posipanje šećerom prve kore, daje da se kore ne zalepe jedna za drugu i da budu prhke.
Ovo posipanje šećerom prve kore, daje da se kore ne zalepe jedna za drugu i da budu prhke.
Punjenje podeliti na 6 delova, pa ravnomerno sipati na rub uže ivice kore. Oko 4 kašike punjenja ide na jedan par kora.
Uviti rolat, pa premazati maslinovim uljem spoj i postaviti u tepsiju tako da taj spoj bude dole.
Tepsiju postaviti u donji deo rerne. Peći oko pola sata.
Posuti prah šećerom po želji, pred samo služenje.
Recept ,koji sam malo modifikovala, sam pronašla ovde.
Hvala Kato što si podijelila ove divne recepte!��
ReplyDeleteNema na čemu. Drago mi je da ti se sviđaju!
DeleteO, kako lepo i apetitno izgleda :)
ReplyDeleteHvala puno!
Delete