Tuesday, May 18, 2021

bok choy sa sočivom



Odlično varivo - zeleno sočivo sa skoro karamelizovanim crvenim lukom na kome je prepržen bok choy - povrće koje kod nas još uvek nije popularno. Kupujemo ga kod kineskinje kod koje redovno idemo po tofu. Ima na tim tezgama još koječega - vredi ih posetiti.

Jele smo ga sa vegan pohovanim karfiolom i veoma nam se sviđa kombinacija.



Evo kako se pravi. Potrebno je:
  • dve šolje sočiva
  • 2 crvena luka
  • pola glavice belog luka
  • 1 cm đumbira
  • oko 300 g bok choy 
  • nekoliko kašika maslinovog ulja
  • kašika suvog peršuna
  • so, biber i suvi začin po ukusu



Oprati sočivo i ubaciti ga sa 6 šolja vode da se kuva. Dodati kašiku suvog začina. Kad voda uskuva, smanjiti vatru i kuvati dvadesetak minuta.


Luk isecite na polumesece.
Beli luk je dovoljno samo da oljuštite - ostavila sam cele čenove. A možete da i iseckati na sitno.
Đumbir isečete na komade po volji.




Dinstati luk, beli luk i đumbir na malo ulja, dok luk skoro bude karamelizovan.

Bok čoj iseći. Prvo naseckati stabljike i ubaciti u prženi luk.




Kroz nekoliko minuta ubaciti i lišće. Dinstati kratko i skloniti sa vatre. Kad se sočivo skuva, pomešati i začiniti po volji. Dokuvati još malo, ako je potrebno.












No comments:

Post a Comment