Kaže Ana, kad je ušla u kuću - miriše na Katu. Miriše na kardamom i kolače u rerni, a nju je to podsetilo na dane kad sam kolače redovno nosila u školu u kojoj smo zajedno radile.
Ovo je jedan divan kolač od ovsenog i ražanog brašna, a u njemu su i šljive i čokolada i prženi lešnici. I kardamom. Pravi dragulj.
Kolač je divan. Korica mu je sasvim malo zapekla, suptilno je akramelizovana, a unutra je mekan, savršen da se posluži sa kuglom sladoleda, odmah iz rerne.
Naravno, pošto je od brašna sa bez ili sa sasvim malo glutena, nije elastičan i mrvi se, ali to uopšte ne utiče na ukus.
Koristim trenutno heljdino brašno koje je malo grublje mleveno, pa sam u kolač dodala i laneno seme i čia semenke. Ukoliko imate fino mleveno heljdino brašno, dovoljno je da stavite jedno od ta dva.
I slobodno stavite i do duplo više šljiva. Ja sam stavila koliko je rečeno u receptu, pa mi je nekako bilo ipak malo. Duplo toliko bi bila prava mera. Dakle 400 g šljiva.
- 100 g ovsenog brašna
- 90 g heljdinog brašna
- 1,5 kašika čia semena ili 1,5 kašika mlevenog lana
- kesica praška za pecivo
- 1 kašikica sode bikarbone
- dobar prstohvat soli
- pola kašikice mlevenog kardamoma
- 300ml biljnog mleka
- 60 g šećera
- 100 g urmi bez koštica
- 60 g putera - koristila sam sojin maslac
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 75 g čokolade
- 2 šake lešnika
- 200 g šljiva bez koštice, a možete staviti i više
Rernu podgrejati na 150 ºC.
Lešnike prepržite na suvom tiganju i grubo ih isecite. Čokoladu isto iseckajte na sitno.
Ostavite sa strane malo i lešnika i čokolade, da biste ih posuli po kolaču.
Podmazati kalup za pečenje prečnika pre 18 cm.
Pomešati ovseno i heljdino brašno sa lanenim semenom (ili čijom), kardamomom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
Biljno mleko, šećer, urme, puter, sirće i vanilu dobro umiksati u blenderu.
Najbrže što možete, sjedinite suve i mokre sastojke i umešajte čokoladu i pržene lešnike i prebacite sve u podmazan kalup.
Poređajte šljive odgore, pospite onim lešnicima i čokoladom koje ste ostavili sa strane. Blago ih utisnite i smesu.
Pecite 45-50 minuta ili dok vam čačkalica ne kaže da je dosta pečenja.
Odlično! Hvala! ♥
ReplyDelete