Saturday, September 4, 2021

posni kolač sa šljivama, lešnicima i čokoladom

 


Kaže Ana, kad je ušla u kuću - miriše na Katu. Miriše na kardamom i kolače u rerni, a nju je to podsetilo na dane kad sam kolače redovno nosila u školu u kojoj smo zajedno radile.

Ovo je jedan divan kolač od ovsenog i ražanog brašna, a u njemu su i šljive i čokolada i prženi lešnici. I kardamom. Pravi dragulj.






Kolač je divan. Korica mu je sasvim malo zapekla, suptilno je akramelizovana, a unutra je mekan, savršen da se posluži sa kuglom sladoleda, odmah iz rerne.

Naravno, pošto je od brašna sa bez ili sa sasvim malo glutena, nije elastičan i mrvi se, ali to uopšte ne utiče na ukus.



Koristim trenutno heljdino brašno koje je malo grublje mleveno, pa sam u kolač dodala i laneno seme i čia semenke. Ukoliko imate fino mleveno heljdino brašno, dovoljno je da stavite jedno od ta dva.

I slobodno stavite i do duplo više šljiva. Ja sam stavila koliko je rečeno u receptu, pa mi je nekako bilo ipak malo. Duplo toliko bi bila prava mera. Dakle 400 g šljiva.







Potrebni sastojci:
  • 100 g ovsenog brašna
  • 90 g heljdinog brašna
  • 1,5 kašika čia semena ili 1,5 kašika mlevenog lana
  • kesica praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • dobar prstohvat soli
  • pola kašikice mlevenog kardamoma
  • 300ml biljnog mleka
  • 60 g šećera
  • 100 g urmi bez koštica
  • 60 g putera - koristila sam sojin maslac
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 75 g čokolade
  • 2 šake lešnika
  • 200 g šljiva bez koštice, a možete staviti i više




Rernu podgrejati na 150 ºC.

Lešnike prepržite na suvom tiganju i grubo ih isecite. Čokoladu isto iseckajte na sitno.

Ostavite sa strane malo i lešnika i čokolade, da biste ih posuli po kolaču.

Podmazati kalup za pečenje prečnika pre 18 cm. 

Pomešati ovseno i heljdino brašno sa lanenim semenom (ili čijom), kardamomom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.

Biljno mleko, šećer, urme, puter, sirće i vanilu dobro umiksati u blenderu.

Najbrže što možete, sjedinite suve i mokre sastojke i umešajte čokoladu i pržene lešnike i prebacite sve u podmazan kalup.

Poređajte šljive odgore, pospite onim lešnicima i čokoladom koje ste ostavili sa strane. Blago ih utisnite i smesu.

Pecite 45-50 minuta ili dok vam čačkalica ne kaže da je dosta pečenja.









Recept sam pronašla ovde.







1 comment: