Opet sam na dijeti - nedijeti. I danas je na redu da jedem meso. Ili tofu. KOjeg smo pojele.
A mrzelo me da odem do bilo koje prodavnice, kamoli do Kineza.
A mrzelo me da odem do bilo koje prodavnice, kamoli do Kineza.
Naš zamrzivač od 600 litara je prepun, a mesa u njemu nema - posle četiri godine Ksenijinog strogog vegastva nije ni čudo.
Ali je bila jedna kesa girica, pa sam napravila girice sa povrćem - skoro ama baš istog ukusa kao one koje kupite u konzervi.
Nekada sam baš volela da pojedem sardinu - tako smo zvali konzervirane girice.
Volela sam i klot i onu sa povrćem.
I danas sam napravila pravu onakvu sardinu sa povrćem, kakvu sam jela to nekada.
Ovo je velika mera. Možete napraviti i duplo manje, ali nekako ne vredi petljanja i višesatnog kuvanja za malu količinu.
Girice obično jedemo pržene. Volim i takve itekako, nego me grize savest - prosto nisu zdrave.
Jedem ih sve sa glavom - nije mi to ružno, tako sam navikla.
Mada, kako dugo nisam spremala neku životinju u tanjir, moram kazati da je vegan u meni imao primedbe danas. Ne vredi - razvijemo neke navike čak i kad se ne trudimo.
Recept:
- 1/2 kg smrznutih girica
- 1 glavica crnog luka
- 1 zelena i 1 crvena paprika
- 2 šargarepe
- 1 peršun
- 1 paradajza
- 2 paradajza
- komorač - ne mora ja sam imala pola
- par čenova belog luka
- nekoliko listića lovora
- 2 kašike sirćeta
- 100 ml ulja
- 1 kašikica suvog začina
- 2 kašikice ljute aleve paprike
- so i biber po ukusu
Pospite suvi začin i alevu papriku. Posolite i pobiberite.
Kuća će poprilično mirisati i možda će taj miris nekome biti i jak - meni se svaki miris hrane sviđa, tako da mi nije zasmetao ni malo.
Jedva sam dočekala da se skuva i još dok je bilo toplo sam umakala hleb u sok koji je ostao na dnu šerpe.
Možete ih jesti kao varivo, a možete viljuškom napraviti paštetu.
Mazala sam je na hleb i poređala par kiselih krastavaca odgore.
Detinjstvo - evo me!
No comments:
Post a Comment