Thursday, September 16, 2021

sardina sa povrćem

  


Opet sam na dijeti - nedijeti. I danas je na redu da jedem meso. Ili tofu. KOjeg smo pojele.
A mrzelo me da odem do bilo koje prodavnice, kamoli do Kineza. 
Naš zamrzivač od 600 litara je prepun, a mesa u njemu nema - posle četiri godine Ksenijinog strogog vegastva nije ni čudo.
Ali je bila jedna kesa girica, pa sam napravila girice sa povrćem - skoro ama baš istog ukusa kao one koje kupite u konzervi.





Nekada sam baš volela da pojedem sardinu - tako smo zvali konzervirane girice.
Volela sam i klot i onu sa povrćem.
I danas sam napravila pravu onakvu sardinu sa povrćem, kakvu sam jela to nekada.

Ovo je velika mera. Možete napraviti i duplo manje, ali nekako ne vredi petljanja i višesatnog kuvanja za malu količinu.






Girice obično jedemo pržene. Volim i takve itekako, nego me grize savest - prosto nisu zdrave.
Jedem ih sve sa glavom - nije mi to ružno, tako sam navikla.
Mada, kako dugo nisam spremala neku životinju u tanjir, moram kazati da je vegan u meni imao primedbe danas. Ne vredi - razvijemo neke navike čak i kad se ne trudimo.




Recept:

  • 1/2 kg smrznutih girica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 zelena i 1 crvena paprika
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun 
  • 1 paradajza
  • 2 paradajza
  • komorač - ne mora ja sam imala pola
  • par čenova belog luka
  • nekoliko listića lovora
  • 2 kašike sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašikica suvog začina
  • 2 kašikice ljute aleve paprike
  • so i biber po ukusu



Povrće isecite i pomešajte.

Pola girica stavite na dno ekspres lonca.

Preko toga izručite povrće. Stavite u njega lovorov list.

Pa preko povrća stavite ostatak girica.

Pospite suvi začin i alevu papriku. Posolite i pobiberite.



 

Sipajte sirće i dolijte čašu vode.

Kuvajte u ekspres loncu bar dva sata.

Kad je skuvano, ako je retko i vodenasto, kuvajte još malo otklopljeno, dok voda ne ispari skoro sva. Pazite da ne zagori.





Kuća će poprilično mirisati i možda će taj miris nekome biti i jak - meni se svaki miris hrane sviđa, tako da mi nije zasmetao ni malo.

Jedva sam dočekala da se skuva i još dok je bilo toplo sam umakala hleb u sok koji je ostao na dnu šerpe.

Možete ih jesti kao varivo, a možete viljuškom napraviti paštetu.

Mazala sam je na hleb i poređala par kiselih krastavaca odgore. 

Detinjstvo - evo me!







No comments:

Post a Comment