Saturday, October 30, 2021

posni kolač sa bundevom i lešnicima


Iznenadila sam i sebe i dete ovim kolačem. Nije preterano sladak (nema u njemu belog šećera), a opet jeste dovoljno sladak da bi se zvao kolačem. Zadovoljava u principu zahtev: 'Mama kolač bez išta, molim!' - što znači da ne smem da stavljam suvo voće i tonu začina. A zadovoljava i moju večnu želju za eksperimentisanjem - što znači da ipak ima neku caku - malo bundeve, malo začina i savršeni hrskavi toping na vrhu. 

Strašno fini kolač, samo da vam kažem. A pri tome, nema puno posla oko njega.






Iskreno, već odavneo nemam pojma šta mi je - kad god sam preumorna - pravi odmor je da se zazocam u kuvare sa slikama - dakle odmaram se gledajući slike hrane. To mi dodaje energiju i više nego samo jedenje iste. Mada i sa ovim drugim dobro stojim :).

Imam ogromnu zbirku papirnih kuvara - posle tristotog nisam brojala dalje. I nisam ih više ni kupovala. Em nemam gde da ih držim, em je došlo elekronsko vreme - a i nije u redu traćiti šume za papir, ako baš ne mora. 

A diskovi, svih vrsta, su mi prenatrpani elektronskim verzijama kuvara. Živeo Library Genesis!

Neki dan mi je moja srednja milica, koja živi u Berlinu, otkrila da kod njih možeš za 10 evra godišnje cele godine da iznajmljuješ papirne i online verzije knjiga iz biblioteke. Na njihove plate! Nekako onda ipak moram da kažem da je fer da postoje sajtovi poput Library Genesis, da i mi, u ovoj rupi na Planeti, ipak možemo da prelistamo koju knjigu, a da nas to ne košta ogroman procenat od zarade.

Iako se, u principu, stvarno slažem da piraterija nije u redu. Verujem da uskoro nećemo ni imati tih rasprava. Informacije su toliko već sve preplavile. Više skoro niko ne čita ni elektronske verzije kuvara, jer toliko ima blogova koji su izuzetno atraktivni i prepuni recepata. O video verzijama da ne pričam...

Na mom blogu možete videti koje blogove se trudim da redovno pratim. Uživam puno u tolikom izobilju. Ovaj sam recept pronašla kod jedne od omiljenih mi vegan blogerki, Lauren Hartmann, koja piše blog Rabbit and Wolves. Ona je školovani pastri šef, tj školovani poslastičar. I po ovom se receptu to dobro vidi. Jer recept za jednostavan, a po ukusu savršen slatkiš, nije lako napraviti.






Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje posnog putera (sojin se kod nas najlakše nalazi) ili margarina
  • 1/2 šolje javorovog sirupa
  • 1/2 šolje samlevene kuvane (ili pečene) bundeve
  • 1 kašikica ekstrakta vanile - ili dva vanil šećera
  • 2 šolje belog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 2 kašikice mešavine začina za medenjake, a može i samo cimeta, a možete ovo i izostaviti, jer je i tako super ukusno
  • 1/2 kašikice soli
  • 1/4 šolje biljnog mleka
  • 1/2 šolje pečenih lešnika (ili oraha)

Hrskavi toping

  • 3/4 šolje pečenih lešnika (ili oraha)
  • 2 kašike posnog putera
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1/4 šolje nekog tamno smeđeg šećera, što tamniji, to bolje
  • 1/2 kašikice ekstrakta vanile, ili kesica vanil šećera






Rernu zagrejati na 175°C.

Podmažite pleh u kome ćete ovo peći.

Tostirajte lešnike, a kad se prohlade, grubo ih sameljite. Ja sam pekla u uskom prelhz sa ivicama koje mogu da se skidaju. Postavila sam ga oddole peki papirom,a  stranice sam premazala sojinim puterom.

Izmutite dobro mikserom, posni puter i javorov sirup. Pa tome dodajte pire od bundeve i ekstrakt vanile i začine. Izmuitite ovo baš temeljno.

U brašno umešajte prašak za pecivo i so.

Ubacite brašno iz nekoliko puta - recimo trećinu brašna, pa pola mleka, pa trećinu brašna, pa ostatak mleka, pa ostatak brašna.

Na kraju samo umešajte pečene lešnike koje ste u grubo samleli. Od šolje lešnika potrebnnih za ovaj recept, u testo ide četvrtina samo.

Smesu ubacite u pripremljeni kalup za pečenje.

Hrskavi toping ćete napraviti tako što ćete sve sastojke staviti u jednu šerpicu i lagano iz zagrejati, mešajući da ne zagore. zagrevati dok se ne pojave balončići.

Tada toping prespite preko testa koje ste usuli u kalup za pečenje i ravnomerno ga rasporedite.

Pecite oko pola sata do 40 minuta. Patite da vam toping ne zagori - stavite peki papir. Proverite čačkalicom je li kolač gotov.

Nemojte ga odmah seći, sačekajte da se malo prohladi - ako uspete da odolite mirisima koji se šire kuhinjom.






Možete ga jesti i toplog. Odličan je kad ga premažete samo malo sojinog putera koji se na njemu topi.

Mi smo ga jele nekoliko dana. Nije nam bio nesladak. Ako ste navikli na slađe kolače, slobodno ga premažite nekim pekmezom, ili zalijte javorovim sirupom...










No comments:

Post a Comment