Sunday, November 7, 2021

kari od soje u zrnu


Soja u zrnu je izuzetno potcenjena namirnica, a poslednjih nekoliko decenija čak, na žalost stvorio se i svojevrsni animozitet prema soji, pa smo je i izbacili iz ishrane. Podosta nepravedno, jer se radi o hranljivoj i ukusnoj namirnici, a uz to i veoma pristupačnoj.
Ovaj je kari jako lako napraviti, pa eto predloga za jedan sasvim običan, a veoma ukusan ručak.









Potrebni sastojci:

  • 1 šolja zrna soje
  • konzerva paradajz pelata
  • dve kašike maslinovog ulja
  • kašikica zrna kima
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • parče svežeg đumbira oko 2 cm dugačko
  • dve tri kašikice karija
  • dve kašikice kurkume
  • kašikica čili paprike
  • jedna ljuta paprika iseckana na sitno
  • dve kašike suvog peršuna
  • dve kašike kokosovog mleka - onog čvrstog dela sa vrha konzerve



Veče pre pripreme jela trebalo bi potopiti soju, pa je ujutro proprati i skuvati. Ja sam to uradila u ekspres loncu - trebalo je oko sat vremena na laganoj vatri.

Na ulju se malo proprže zrna kima, pa se na to doda sitno seckani luk, sitno seckani beli luk i sveži đumbir, kao i sitno seckana sveža ljuta paprika.

Zatim se doda kari i kurkuma, pa kad se oni za trenutak preprže, doda se jedna konzerva paradajz pelata. Naravno da može i sveži paradajz, ukoliko ga imate.

Dodati suvi peršun, a ako ga imate svežeg, možete ga dodati na kraju, pre prosluženja.

Posoliti po ukusu. Usuti kuvanu soju i krčkati jedno sat vremena na osrednje jakoj vatri.





Na kraju dodati dve kašike kokosovog mleka - onog gustog dela iz konzerve.

Dosoliti, ako je potrebno.

Možete umesto kokosovog mleka sipati i vegansku pavlaku. Još malo krčkati, dok ne pripremite rižu i to je to.







No comments:

Post a Comment