Soja u zrnu je izuzetno potcenjena namirnica, a poslednjih nekoliko decenija čak, na žalost stvorio se i svojevrsni animozitet prema soji, pa smo je i izbacili iz ishrane. Podosta nepravedno, jer se radi o hranljivoj i ukusnoj namirnici, a uz to i veoma pristupačnoj.
Potrebni sastojci:
- 1 šolja zrna soje
- konzerva paradajz pelata
- dve kašike maslinovog ulja
- kašikica zrna kima
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- parče svežeg đumbira oko 2 cm dugačko
- dve tri kašikice karija
- dve kašikice kurkume
- kašikica čili paprike
- jedna ljuta paprika iseckana na sitno
- dve kašike suvog peršuna
- dve kašike kokosovog mleka - onog čvrstog dela sa vrha konzerve
Veče pre pripreme jela trebalo bi potopiti soju, pa je ujutro proprati i skuvati. Ja sam to uradila u ekspres loncu - trebalo je oko sat vremena na laganoj vatri.
Na ulju se malo proprže zrna kima, pa se na to doda sitno seckani luk, sitno seckani beli luk i sveži đumbir, kao i sitno seckana sveža ljuta paprika.
Zatim se doda kari i kurkuma, pa kad se oni za trenutak preprže, doda se jedna konzerva paradajz pelata. Naravno da može i sveži paradajz, ukoliko ga imate.
Dodati suvi peršun, a ako ga imate svežeg, možete ga dodati na kraju, pre prosluženja.
Posoliti po ukusu. Usuti kuvanu soju i krčkati jedno sat vremena na osrednje jakoj vatri.
Na kraju dodati dve kašike kokosovog mleka - onog gustog dela iz konzerve.
Dosoliti, ako je potrebno.
Možete umesto kokosovog mleka sipati i vegansku pavlaku. Još malo krčkati, dok ne pripremite rižu i to je to.
No comments:
Post a Comment