Friday, December 3, 2021

blitva sa leblebijama


Varivo koje greje. I dušu. A ovih nam je dana grejanje duše važno. Makar nama neka takva tura stigla.
Stiže nam i zima - fino varivo je uvek dobro došlo.






Ako nemate naviku da vam kuvana leblebija čuči u frižideru - stvorite je. Svideće vam se sigurno. Nije teško, a zdravo je i ukusno. Iznenadićete se koliko su joj ukus i tekstura nežni. Lepo se kombinuju, hrane i greju. Budete lepo siti posle obroka sa leblebijom.

Kupite dobru leblebiju - nađite gde je ima. Nije skupa i lako se skladišti. Mi kupimo dve kile svakih mesec dva - kad odemo do Efedre u Zemunu u veliku zdravu nabavku.

A onda je držim pri ruci u kuhinji u velikoj staklenki.

Pa pred spavanje uspem oko dve šolje u neku činiju, properem i ostavim da se natopi. Ujutro isperem, prebacim u ekspres lonac i dok sam skuvala kafu da ponesem na posao, lonac propišti - spustim vatru i idem dalje. Leblebiju zaboravim na šporetu. Ugasim kad krenem od kuće i ostavim tako. Pa joj se posvetim kad stignem. Ne možete je prekuvati. Makar mi još nismo uspeli.

E sad - ima trik - obavezno stavite kašikicu sode bikarbone da bude mekana kad se skuva. Inače nema ništa od onog pravog ukusa koji greje i hrani i vraća u detinjstvo ( nemam pojma o čemu pričam, jer nisam okusila leblebiju u detinjstvu - ali imam osećaj kad je jedem da se vraćam u te dane...).




Nikad se ne desi da svu skuvanu leblebiju upotrebim odmah. Prespem je u staklenu činiju, a akvafabu malo još kuvam da bude gušća. Pa i nju prebacim u neku staklenu flašu.

Uglavnom od pola kuvane leblebije odmah napravim humus, a druga polovina čeka u frižideru da se doda u neko varivo.

Tako je to do sada, a ima planova koliko volite. Recepti samo niču, ne stižem sve ni da ih pročitam, kamoli da ih napravim.





Potrebni sastojci
  • 200 g blitve
  • malo maslinovog ulja - kašika dve
  • 1/2 kašikice karija
  • 1/2 luka, sitno iseckanog
  • 3 čena belog luka, sitno naseckanih
  • 1/2 kašikice sitno seckanog đumbira
  • 1 ljutkasta crvena paprika, sitno naseckana
  • kašikica dimljene aleve paprike
  • 200g kuvanih leblebija
  • dve veze blitve
  • 1/2 kašike gustina
  • soli i bibera po ukusu





Variva volim da kuvam u mojoj crvenoj Duch oven - emajliranoj gusanoj šerpi.  Kupila sam dve takve čim ih je Lidl prvi put uvezao i od onda uživam. Nisu od onih fensi skupih, koje fenomenalno izgledaju kad se uslikaju, posebno kad im se vidi i žig. Obične su i rade posao. I ja ih obožavam, sve onako čuknute sa svih strana od stalne upotrebe. A uz to su i crvene - šta ću kad volim šareno.

A sada ozbiljno - ima neka čarolija kad spremate hranu u glinenim ili gusanim posudama. Glinene su mi teže za održavanje, pa ih baš i ne koristim često, ali gusane obožavam - za sve su super.





Na kašikici ulja propržiti kari oko pola minuta da ulje poprimi ukus. Pazite da ne zagori - ludilo koliko lako to uspe. Nemojte zagrejati šporet na najjače.

Dodajte sitno iseckan luk. Posolite blago i dinstajte par minuta. Zatim u to dodajte sitno seckani beli luk, đumbir i ljutu papričicu.

Dodajte blitvu isečenu na trake i leblebije.

U šolji hladne vode smućkajte gustin i to uspite u šerpu. Mešajte malo, dok se ne zgusne, smanjite vatru pa idemo dalje.

Kuvajte dok vam blitva ne smekne.

Posolite i pobiberite po ukusu i to je to.




Moja je svekrva, Dalmatinka, volela ovakva jela. Kad sam se tek udala, ona je radila svoju baštu i imali smo blitve. Tih kasnih osamdesetih je blitva u Beogradu bila retkost.

Pravila je varivo od blitve sa krompirom i ja sam volela da ga jedem.

Danas, pošto smo je ispratili u druge neke svetove, reče neko od njenih vrsnica da život prođe za tren.

Živa istina - sećanja izviru kao da su se juče desili događaji. Skoro da mogu da osetim ukus te blitva sa krompirom u dubokom tiganju sa njenog šporeta.




No comments:

Post a Comment