Provereno.
Meni je kolač izuzetno ukusan. Doduše, povećala sam količinu jabuka u odnosu na ono što je uobučajeno u receptima. Nisam se pokajala ni malo. Naprotiv.
Potrebni sastojci:
- pola do tri četvrt kilograma oljuštenih jabuka, nasečenih na tanušne listiće
- kašika - dve soka od limuna
- 2 kašike šećera
- maslinovog ulja za podmazivanje pleha
- 150 g belog brašna
- 150 g smeđeg šećera
- prašak za pecivo
- 1 kašikica cimeta
- 1 kašikica mlevenog muškatnog oraha
- 1/4 kašikice soli
- 125 ml sojinog mleka
- 75 ml maslinovog ulja
- 3 kašike javorovog sirupa
Jabuke oljuštite i naseckate na tanke listiće. Vredi se potruditi oko seckanja, verujte mi. Polijte ih sa par kašika limunovog soka i malo šećera i promešate.
Ostavite sa strane da jabuke puste sok.
Rernu pogdrejete na 170 °C.
Postavite pleh peki papirom ili ga podmažete. Kažu da je bolje samo ga podmazati, malo jače karamelizuju jabuke. Ja sam ipak stavila peki papir. Ideja da treba ribati pleh nije mi bila privla;na ni malo, ni ovog puta.
Nedavno su mi poklonili ovaj veći srcoliki pleh sa klipsom sa strane, da se zidovi mogu pomeriti, pa sam pekla u njemu. Ovaj se kolač može peći u čemu god poželite. Smesa iz recepta je za okrugli pleh od 20 cm.
Kad jabuke odmeknu malo, ocediti sok iz njih i pripremiti smesu kojom se prelivaju.
U posebnoj posudi pomešati brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo i začine, pa u to uliti sojino mleko, ulje i javorov sirup.
Promešati dobro da ne bude grudvica.
Nema potrebe ovo dugo mutiti, prosto samo dobro promešate da se sve sjedini i to je to.
Jabuke se ocede, pa se poređaju na dno podmazane tepsije, a preko se prelije smesa brašna, mleka, ulja i tako toga.
Malo poravnati i protresti da smesa upadne u jabuke, pa gurnuti u podgrejanu rernu.
Peći dok čačkalica ne potvrdi da je gotovo. Paziti da ne zagori odgore. Trebaće oko 45 minuta, a možda i duže, zavisi od rerne.
No comments:
Post a Comment