Monday, December 20, 2021

posni ruski kolač od jabuka - vegan apple sharlotka


Ovaj je kolač tako fino osvežavajućeg ukusa, da prosto ne možete poverovati. A opet, sladak je kako i priliči jačim kolačima. Još ako upotrebite malo kiselije jabuke - wow - dobićete onaj super izraz lepo iznenađenog gosta, kad ga zagrize. 
Provereno.



Apple sharlotka je izgleda bio strašno popularan kolač nekada u Rusiji. Nastao je iz oskudice i nužde, moglo bi se reći. Veći deo Sovjetskog Saveza se nije baš kupao u blagostanju.  Zajedničke kuhinje sa maleckim rernama, ako ih je i bilo, bile su uobičajene. U svedenoj kuhinji, koju deli nekoliko porodica, čak i kolač koji se pravi brzo, u jednoj posudi je već dostignuće. Gozba zapravo. Zato je bio popularan i odasvud se mogu čuti sećanja na mame koje su ga pravile - puno je blogova na kojima su podeljena takva sećanja.

Meni je kolač izuzetno ukusan. Doduše, povećala sam količinu jabuka u odnosu na ono što je uobučajeno u receptima. Nisam se pokajala ni malo. Naprotiv. 

Vrlo ga je lako napraviti. A ukus će vam se svideti sigurno - jabuke u kolaču ne mogu da omanu nikako.






Potrebni sastojci:

  • pola do tri četvrt kilograma oljuštenih jabuka, nasečenih na tanušne listiće
  • kašika - dve soka od limuna
  • 2 kašike šećera

  • maslinovog ulja za podmazivanje pleha

  • 150 g belog brašna
  • 150 g smeđeg šećera
  • prašak za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1 kašikica mlevenog muškatnog oraha
  • 1/4 kašikice soli
  • 125 ml sojinog mleka
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike javorovog sirupa




Jabuke oljuštite i naseckate na tanke listiće. Vredi se potruditi oko seckanja, verujte mi. Polijte ih sa par kašika limunovog soka i malo šećera i promešate. 

Ostavite sa strane da jabuke puste sok.

Rernu pogdrejete na 170 °C.

Postavite pleh peki papirom ili ga podmažete. Kažu da je bolje samo ga podmazati, malo jače karamelizuju jabuke. Ja sam ipak stavila peki papir. Ideja da treba ribati pleh nije mi bila privla;na ni malo, ni ovog puta.

Nedavno su mi poklonili ovaj veći srcoliki pleh sa klipsom sa strane, da se zidovi mogu pomeriti, pa sam pekla u njemu. Ovaj se kolač može peći u čemu god poželite. Smesa iz recepta je za okrugli pleh od 20 cm.

Kad jabuke odmeknu malo, ocediti sok iz njih i pripremiti smesu kojom se prelivaju.

U posebnoj posudi pomešati brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo i začine, pa u to uliti sojino mleko, ulje i javorov sirup.

Promešati dobro da ne bude grudvica.





Nema potrebe ovo dugo mutiti, prosto samo dobro promešate da se sve sjedini i to je to.

Jabuke se ocede, pa se poređaju na dno podmazane tepsije, a preko se prelije smesa brašna, mleka, ulja i tako toga. 

Malo poravnati i protresti da smesa upadne u jabuke, pa gurnuti u podgrejanu rernu.







Peći dok čačkalica ne potvrdi da je gotovo. Paziti da ne zagori odgore. Trebaće oko 45 minuta, a možda i duže, zavisi od rerne.




Kad kolač izvadite iz rerne, nežno ga nožem odvojite od zida posude u kojoj ste ga pekli, da vam se karamel ne ohladi i zalepi se.

Vrlo je zgodno kolač peći u ovakvom kalupu, kome se zidovi skidaju. Skinete ih i ostavite da se kolač ohladi, pre nego ga okrenete.




Kad sam pravila nevegan sharlotku - ovde je recept - nisam je ni okretala. Bila je i tako super.
Ovu jesam.

Pobrala sam i ovim kolačem onaj najvažniji kompliment: 'Fino ti je ovo mama.'
Ono što je ostalo za sutradan, a nije ostalo puno, hvalile su i drugarice.
Milina.





Recept sam pronašla ovde.








No comments:

Post a Comment