Friday, January 21, 2022

krem čorba od graška i kupusa

 


Obožavam poruke pita: mama, vidi ovo, možeš li da napraviš? Ima li to što mama ne može da napravi, kad deca traže? 

Čorba od graška i kupusa i još kojekakvog zeleniša - piece of cake! Kuhinjo - evo me! 






Obožavam kuvanje u 21. veku.

Računar vam je tu važniji od šporeta. Jer, šporet nema informaciju o kombinacijama koje vam ni na kraj pameti nije da sklopite - poput kupusa i graška.

Dobro, jesam jednom pravila varimo, po nekom indijkom receptu, ali u čorbu nisam metnula ta dva zajedno ni jednom. A imam ih u frižideru uvek, ali baš uvek.

Dakle - osnova za ovo jelo su kupus i grašak. A čega još ima možete videti na slici:



 

Kad sam ovo slikala, setila sam se da imam još nekih zelenih stanovnika u frižideru, pa sam i njih stavila na portret. Brokoli i prokelj ne idu u čorbu, ali nisam odolela a da ih ne stavim kao ukras.

Šta kažete, koja ikebana?

Naravno, grašak je opet bečejski, iz Flore. Što se mene tiče, jedini grašak koji valja. Mislim da je to zato što se zamrzava suvim ledom. Nije ni važno. Važno je da je grašak najmekši i najslađi od svih koje sam ikada probala. Potpuno smo njim opsednute godinama. Moja ga je mama donosila u velikim kutijama dok su deca bila mala, a nas dve ga sada kupujemo sa sajta elakolije.rs. Donesu nam na kuću - milina.




E sad, šta je u čorbi?


  • par kašika maslinovog ulja
  • 3 šolje smrznutog graška
  • 2 šargarepe, sitno iseckane
  • pola celera, sitno iseckanog
  • stabljika od brokolija ( ovo ne mora, ali ako imate i ne znate šta ćete sa njom, evo ideje)
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, izgnječena 
  • pola glavice kupusa, isečenog na tanke trake
  • 1 kašičica suvog vlašca
  • 1 kašičica mlevenog origana
  • 2 lovorova lista
  • bujona od povrća ili kocka za supu
  • 2 kašike suvog peršunovog lišća
  • soli i bibera po ukusu

A za ukras sam koristila nekoliko cvetića brokolija, nekoliko glavičica prokelja i par čenova belog luka i naravno, sip maslinovog ulja - bolje ga dodajte kad jedete čorbu, nego dok je kuvate - ali to već znate svakako.




Čorba se pravi jako lako:

Zagrejte  kašiku dve maslinovog ulja, pa  na njemu dinstate luk na srednje jakoj temperaturi. Zatim dodajte šargarepu, celer i stabljike brokolija, ako imate.






Kad povrće malo omekša, ubaciti začine i mešati da se ukusi prožmu.




Ubacite  na kraju grašak i kupus - većinske sastojke ove čorbe. Poklopite, pustite da baci ključ, smanjite vatru i pustite da se krčka dok se kupus dobro ne skuva.






Kad je skuvano, štapastim mikserom lepo sve izmiksate i to je to.

Ono pečeno povrće stavite odgore - odlično se slaže.


















No comments:

Post a Comment