Ovo je jedna verzija grčkog božićnog kolača - slične svrhe našoj česnici u koju se stavlja parica za sreću. Divnog je ukusa - pomorandža i bademi su savršen spoj. Topi se u ustima.
Kao i za našu česnicu - svaka kuća ima svoj recept. Ova verzija je malo robusnija - jer sam prepržila bademe i samo ih grubo naseckala.
Ovaj je decembar baš bio previše brdovit - a kraj je bio u vetrovit vrlo. Jedva sa čekala da se završi. Ostavio me poprilično umornom. A opet - izeš doček bez neke lepe klope na stolu.
E sad, moji su šalorikih prohteva - vegani nisu više baš skroz vegani, ali bi preferirali ipak veganski kolač. Oni što poste lako bi se odrekli kolača u korist onih što ne poste, a opet... tako da je kolač opet dobro bilo da bude postan. Dobro bi bilo da je i bez šećera - ali nije. Jedan bez šećera sam ipak napravila - onaj sa jabukama koji ih je oduševio pre nekog vremena, a objavljen je na blogu: - ovde.
Ovim sam kolačom veoma zadovoljna - pravi se u jednoj činiji, ne traži mnogo. Pravila sam ga u stojećem mikseru, ali ne mora - zbućkate sve u jednu činiju, uključite mikser dva puta i izlijete u kalup i to je sve.
Neverovatno malo napora za ovoliko obilje ukusa.
Potrebni sastojci:
- 2 osrednje velike pomorandže - biće potrebna i kora
- 1 šolja šećera - u kolač sa slike stavljen je beli šećer, a verujem da je sa nekim crnjim još ukusniji
- 2 kašikice ekstrakta vanile
- 1 šolja posnog jogurta - sojinog ili koji već imate
- ½ šolje običnog ulja - od volje vam kojeg
- ½ šolje dobrog maslinovog ulja - nemojte staviti oba puta maslinovo - poješće ukus pomorandže u kolaču
- ½ šolje bademovog brašna - e sad, ja sam stavila mleveni pečeni badem, pa je kolač jače boje, a jačeg i ukusa. Sa bademovim brašnom biće suptilniji
- ½ kašikice soli
- ½ kašikice mlevenog muškatnog oraha
- 2 ½ šolje belog brašna
- 3 kašike gustina
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašikica sode bikarbone
- 1 šolja seckanih badema - može sirovih, ali sam ih ja prvo prepržila
Rernu zagrejte na 175 °C.
Podmažite pleh u kome ćete peći kolač. Pekla sam ga u kalupu za kuglof, jer ga je tako pravila i Vaishali, autorka bloga HolyCow Vegan koji baš volim da čitam i na kom sam i našla ovaj recept.
Izrendati koru sa obe pomorandže.
Potom pomorandže oljuštiti, izvaditi semenke i samleti. Jedna šolja mlevene pomorandže ide u smesu kolača - ako nešto preostane, napravite oranžadu...
Mlevenu pomorandžu pomešajte mikserom sa šećerom, jogurtom, vanilom, rendanom korom od pomorandži i uljima. Ubacite u ovo mleveni badem, muškatni orah i so. Promešajte, pa umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Promešati dobro varjačom, a potom pola minuta i mikserom, Pa umešati seckane bademe.
Uspite smesu u podmazan pleh, pa pleh gurnite u rernu.
Pecite dok vam čačkalica ne pokaže da je gotov - meni je trebalo oko 40 minuta.
Kad ga izvadite iz rerne, pustite da se malo prohladi, pa ga izvadite iz pleha i to je to.
Možete da premazati pekmezom, posuti šećerom ili prosto ništa - divan je sam za sebe.
No comments:
Post a Comment