Monday, January 17, 2022

venac od riže

 


Ako volite sutlijaš, ovaj je kolač za vas.

Recept je iz nove knjige Najdžele Lovson ( Nigella Lawson - Cook, Eat, Repeat - Ingredients, Recipes and Stories). To je njen recept za poznatu italijansku poslasticu torta di riso. Naravno, nisam odolela da je napravim u kalupu za kuglof.










Ovih dana Ksenija ne ostavlja na miru teglu sa pirinčem. Otkako smo naišli na slavuj pirinač, pravi svakog dana jednostavan rižoto sa graškom i jedemo ga uz bukvalno sve. Slastan je bez ikakvih dodataka.

Slavuj nije naziv pirinča. Ime je firme koja ga prodaje kao ruski pirinač. Mnogo liči na arborio, za koji Najdžela misli da bi trebalo da bude upotrebljen u ovom jelu. E pa da vam kažem, ne mora arborio - slavuj riža je odlično odigrala ulogu, kao što možete videti na slikama. Volim kad pronađem hranu koja prija i nepcu i džepu.

Plus, ovaj ruski pirinač slovi i za hranljiviji. Mora biti hranljiviji kad dolazi iz Krasnodara - koje divno ime za zemlju, zar nije?

 






Upotrebljeni sastojci:
  • 150 g belog pirinča okruglog zrna
  • 700 ml sojinog mleka
  • prstohvat soli
  • 1 limun 
  • 75 g omekšalog sojinog maslaca, plus još malo za premazivanje kalupa 
  • 3 velika jajeta, odstajala na sobnoj temperaturi 
  • 75 g šećera 
  • kašikica ekstrakta vanile 
  • četvrt kašikice mlevenog muškatnog oraščića  



Pirinač se uspe u mleko, posoli se i u to se nariba korica od limuna.

Ovo se kuva na osrednje jakoj vatri, uz redovno mešanje, dok se pirinač ne skuva skroz.

Kad je pirinač skuvan, skloni se sa vatre i u njega se umeša 75 g sojinog putera.

Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. To traje oko sat vremena. 

Sad treba uključiti rernu. Trebalo bi je zagrejati na 160 ºC , a kalup premazati puterom. Predviđeno je da se peče u okruglom plehu prečnika 20 cm. Ja sam pekla u svom omiljenom silikonskom kalupu za kuglof, koga uvek koristim kad je neizvesno hoće li kolač ispasti iz kalupa. Iz ovog veoma lako ispadne svaki. Preporučujem da pošteno nauljite kalup, jer je ovo ipak torta koja je predviđeno da se peče u ravnom kalupu - lako se lepi za zidove kalupa.

Odvoji belanca od žumanaca. 
Umuti belanca u sneg i ostavi ih sa strane.  
Žumanci šećer dobro izmiksati u drugoj posudi. 
Žumancima i šećeru dodati ekstrakt vanile i dve kašikice soka od limuna i promešati dobro.

U ovu smesu usuti ohlađeni pirinač i sobro promešati. Dodati naribani muškatni oraščić po ukusu - ja sam stavila pola kašikice.

Jednu kašiku umućenih belanaca dobro umešati u smesu žumanaca i riže.

Kad se to dobro umuti, umešati trećinu preostalih belanaca, pa sledeću trećinu, pa sve do kraja. Za ovo upotrebiti najmanji mogući broj pokreta.

 
Smesu presuti u pripremljeni kalup. 




Peći oko 45 minuta.
Ostavi da se ohladi dobro pre vađenja iz kalupa.









Ukrasiti čime vam je volja.
Ja sam posula laticama ruža, pločicama badema i crnim mascovado šećerom.




Koristim kupovnu rendanu koricu od limuna i pomorandže. Nekako mi se čini da je zdravija nego da je rendam sama, jer ako i kupim organski limun, ne bude mi pri ruci kad pravim kolače. A ne uspevam da se organizujem da rendam pa zamrzavam...

Ovaj se kolač može praviti i sa pomorandžom umesto limuna.

Umesto sojinog mleka i sojinog maslaca može se, naravno, koristiti i kravlje. Samo, moja je filozofija u kuvanju da koristim životinjske proizvode najmanje što umem. 

Nisam veganizovala ovaj kolač. Nisam imala ni vremena ni živaca. Lakše mi je bilo da  stavim jaja, šta da radim. Kad imam akvafabe, koja je u ovom receptu neophodna da bi glumila belanca, nekako ne pravim kolače. Kad se otvori vreme da napravim kolač, nema akvafabe u frižideru...stalno tako. Dok se ne promeni, po koje jaje će ići u kolač. U toliko velikoj meri smo promenili način ishrane, izbacile smo hranu životinjskog porekla , ako ne računamo jaja i puter, u potpunosti...eto ostaje da u slatkišima još malo grešimo...












No comments:

Post a Comment