Monday, February 14, 2022

čemberlen torta



Prava starinska puterasta torta sa grilijašom i koricama sa orasima. Savršena za priliku za koju je pravljena - moja ćerka, ona koja me mamom napravila, slavila tridesti rođendan. Živela mi i srećna bila.




Primećujete već godinama da se moj jelovnik oštro okreće prema veganstvu. E sad, kad su torte u pitanju - to ne može. Ne vredi. Mleko ok - u sojino - to sam navikla i to mi se sviđa. Jaja u veganska - u mnogim kolačima čuda stvaraju, ali puter...e pa, kod nas još nema vegan putera koji liči na puter. A torta bez putera - e pa ne vredi tolikog truda... a ko je ikada pravio prave torte, zna koliki se ulaže trud. 

Kad su torte u pitanju - imam nameru još puno puterastih, kremastih recepata da isprobam. Planeta će se za toliko pritrpeti, verujem. Ostalo vreme - moja ishrana je ono što umem da joj pružim da se ne muči. 
Ovaj je je recept prošao odlično - nije ni čudo, našla sam ga kod La cuisine creative.  Kad bi imala prilike, sa tog sajta bih napravila sve do jednog kolača.

















Sastojci za 3 kore, koje se peku odvojeno: 

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna

 

Prvi deo fila: 

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šeđera
  • 250 g maslaca
  • 70 g čokolade

 

Drugi deo fila: 

  • 2 žumanca
  • 2 kašike šeđera
  • 2 kesice vanilin šeđera
  • 2 kašike gustina (skrobnog brašna)
  • 2,5 dl mleka

 

Grilijaš: 

  • 150 g šećera
  • 100 g lešnika


Priprema:

Prvo grilijaš:

Prepecite 100 g lešnika.

Pleh na koji ćemo presuti grilijaš da se hladi, podmazati uljem.

Lešnike pečem u tiganju na ringli, na osrednje jakoj vatri. Nemojte se udaljavati, umeju brzo da zagore, ako ih smetnete sa uma.

Prebacite ih u suvu kuhinjsku krpu i protljajte da im siđe opna. Ne sekirajte se ako ne siđe sva.

Rastopiti 150 g šećera u karamel, dodati cele, oljuštene i propečene, lešnike. 





Izmešati  da se lešnici oblože karamelom i presuti na pleh koji ste podmazali uljem. Dok se grilijaš hladi, napraviti kore i kreme.

Kad se grilijaš ohladi, usitiniti ga u avanu ili multipraktiku - seckalici, što je brže i zgodnije.



A sad kore:


Rernu podgrejati na 200°C.

Podmazati pleh u kome ćete kore peći. Ovaj je recept za pleh prečnika 26 cm. Imam takva dva, pa odmah postavim peki papir u oba i pouljim im i pobrašnjavim ivice.

Peku se tri kore, tako da bi sada trebalo tri puta ponoviti ovo:

Mutiti penu od 4 belanceta, kad je do pola umućena dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne dodaju sve 4 kašike šećera.





Pomešati kašiku brašna i 100 g mlevenih oraha. To pažljivo umešati u ulupana belanca.

Presuti smesu u pripremljen kalup za pečenje. 





Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 20tak minuta. 

Kad se izvadi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi u kalupu, pa izvaditi na rešetku da se ohlade skroz.





Postupak ponoviti i za preostale dve kore.



Dok se kore peku, pravi se fil.

Fil je malo neobičan - kuva se u dve šerpe pa se pomeša.


Za prvi deo fila, u šerpici mutiti 10 žumanaca, pa dodavati šećer kašiku po kašiku, dok se ne doda 10 kašika. To raditi u šerpici u kojoj će se fil posle kuvati na pari.

Za to vreme ukuvati vodu u većem loncu u koji će se šerpica staviti - dno tek da dodirne vruću vodu.

Dok kuvate fil na pari, mutiti žicom dok se krema ne zgusne. 

Pri kraju dodati 70 g crne čokolade, izlomljene na kockice i izjednačiti smesu. 

Kremu prebaciti u posebnu činiju da se ohladi. Dok se krema hladi, skuvati drugi deo fila.

Kad se krema ohladila, umutiti 125 putera i dodati u hladan krem.




Za drugi deo fila, umutiti ona dva preostala žumanceta sa 2 kašike šećera. Dodati 2 kašike gustina rastvorenog u oko 0,5 dl hladnog mleka koje smo odvojili od 2,5 dl.

Preostalo mleko staviti da provri sa vanilin šećerom, dodati polako umućena žumanca i skuvati kremu. 

Kad se ovaj deo fila ohladi na sobnu temperaturu, dodati u njega drugu polovinu putera i dobro umutiti. 

Izmešati drugi deo fila sa prvim delom fila.

Filovati korice i svaku obilno posuti sa usitnjenim grilijasom (poslednju koricu ne treba posipati). 

Da bi se grilijaš bolje zalepio, donji deo svake korice premazati sa malo fila pre nego što se stavi odgore, a na kraju i celu tortu premazati preostalim filom. Ostaviti da se malo rashladi a zatim ukrasiti umucenim šlagom.

Za slag sa ukusom nes-kafe potrebno je razmutiti 2 kačice instant nes-kafe, one u prahu, ne u granulama, u prah od šlaga. Tri kesice šlaga su bile dovoljne.









 






No comments:

Post a Comment