Tuesday, February 8, 2022

salata od krompira i leblebija



Mi baš volimo krompir salatu - ono: kuvani krompir, luk, malo soli, sirćeta i ulja... 
Ovo je nadgradnja - malo razveseljavanja krompir salate - leblebije se super slažu, sveža šargarepa i limun osvežavaju, a mešavina tahinija i žutih začina podiže ukus... 
Eto - nešto malo drugačije, što da ne.









Potrebni sastojci:
  • 1 kg krompira isečenog na veće komade
  • 2 šargarepe isečene na sitnije
  • pola šolje iseckanog celera - opciono - ovo je po originalnom receptu, ja nisam stavila jer ne volimo svi celer, ali verujem da se super uklapa
  • 2 crvena luka isečena na tanke polumesece
  • 400 g kuvanih leblebija
  • 2 kašike suvog peršuna, može i veza svežeg
  • soli i bibera po ukusu

  • 5 kašika tahinija pomešanog sa 5 kašika vode
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašikica karija
  • 1 kašikica kurkume
  • 1 kašikica sriracha sosa ili četvrt kašikice ljute aleve)
  • par čenova belog luka
  • prstohvat soli




Skuvati krompir isečen na komade. Kuvati ga u blago posoljenoj vodi oko deset minuta od kada voda proključa. Pazite da ga ne prekuvate.


Pomešati tahini sa vodom. limunovim sokom, ljutim sosom ili paprikom, karijem, solju i biberom. Ako je potrebno, može se malo razrediti vodom.


Sve osim krompira dobro promešati sa sosom. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Pa u to na kraju umešati i kuvani krompir.








No comments:

Post a Comment