- brauni od kinoe sa jagodama - https://katinspajz.blogspot.com/2022/06/brauni-od-kinoe-sa-jagodama.html - savršen slatkiš koji se može jesti bez griže savesti
- kinoa burgere sa povrćem - koje sam u dva dana pravila čak tri puta, toliko su nam se svideli - https://katinspajz.blogspot.com/2022/06/kinoa-burgeri.html
A onda sam pronašla ovo apsolutno savršenstvo od jela.
Prvo što je super je to da sastojke možete lako pronaći - kinoa, bukovače, suve šitake, indijski orah, nutritivni kvasac, malo misoa - to su sastojci koji se lako nalaze u prodavnicama. Nisu skupi i mogu dugo da stoje u špajzu ili frižideru, tako da ih uvek možete imati pri ruci.
Jedino gde sam malo izvoljevala - je to što sam stavila šalot - maleni crni luk, slatkastog ukusa koji se kod nas baš i ne može naći na svakom koraku. Kupila sam ga u Lidlu, ima tome već nekog vremena. Srećom, lepo se ponaša u frižideru, pa je sačekao ovu priliku da ga upotrebim.
Potrebni sastojci:
- 3 šolje kuvane kinoe
- paket bukovača - oko 400 g - ili nekih drugih pečuraka
- desetak suvih šitake pečuraka može naravno i svežih
- 10 tak manjih glavica luka - šalota
- grančica svežeg ruzmarina
- kašika svežeg timijana ili nekog drugog začinskog bilja
- nekoliko listića sveže žalfije - ovo ovog puta nisam imala
- soli i bibera po ukusu
za kremasti sos:
Potrebni sastojci:
- 3 šolje kuvane kinoe
- paket bukovača - oko 400 g - ili nekih drugih pečuraka
- desetak suvih šitake pečuraka može naravno i svežih
- 10 tak manjih glavica luka - šalota
- grančica svežeg ruzmarina
- kašika svežeg timijana ili nekog drugog začinskog bilja
- nekoliko listića sveže žalfije - ovo ovog puta nisam imala
- soli i bibera po ukusu
- 1 1/2 šolja indijskog oraha, potopljena u vodi preko noći
- 1 šolja vode
- 1/3 šolje nutritivnog kvasca
- sok od pola limuna
- 4 čena belog luka
- 1 kašikica soli
- 1/2 kašikice miso paste
- 1/2 kašikice bibera
- šolja akvafabe
Ako koristite suve šitake, preliti ih vrelom vodom i
ostaviti da odstoje bar pola sata, pa ih onda oprati i seći.
Bukovače iseći na komade veličine zalogaja.
Pečurke prodinstati dok ne ispuste svu tečnost. Dodati beli
luk i iseckani ruzmarin pa još malo dinstati, taman toliko da se prožmu ukusi.
Lukčiće isto izdinstati da malo karamelizuju ili ih samo
izgrilovati - ja sam danas tako.
Pomešati pečurke, lukčiće, iseckane začinske travkice.
Rernu podgrejati na 170°C.
Podmazati posudu u kojoj ćete jelo zapeći u rerni.
Pomešati kinou sa povrćem i presuti u posudu u kojoj ćete je
peći.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Presuti smesu u posudu za pečenje.
Preliti krem sosom i blago promešati.
Narendati malo biljnog sira odgore ili posuti vegan parmezanom - ja sam stavila malo i jednog i drugog.
Peći dvadesetak minuta dok odgore ne zazlati.
Peći dvadesetak minuta dok odgore ne zazlati.
No comments:
Post a Comment