Saturday, June 4, 2022

brauni od kinoe sa jagodama

 


Apsolutno savršen slatkiš!
Odavno nisam ovoliko uživala u nečem čokoladastom, kao u ovome. Duplo čokoladasto zapravo, jer ima u sebi i kakao i parčiće čokolade.
Bez belog šećera, bez belog brašna, bez jaja i mleka, a savršen kolač - sladak baš koliko treba. Divno mek. A jagode odlično osvežavaju jak ukus čokolade.




Ne stavljam često jagode u kolače. Prosto ih samo pojedem.
Ove su greškom bile zaturene u frižideru i malo su se sasušile, pa su taman bile da se stave u ove braunije.
Recept sam videla juče u nekom kuvaru u kome su samo recepti za kinou - čudo šta se svašta s anjom može napraviti.
Shvatili ste, sad će biti recepata sa kinoom kao pleve...
A ako budu bili ovako fini, biće uživanja ohoho...







Potrebni sastojci:

  •  1 1/2 šolja kuvane kinoe
  •  1/2 cup cocoa powder unsweetened
  •  2 kašike mlevenog lana
  •  1/4 šolje kokosovog ulja
  •  3/4 šolje kikiriki putera
  •  1/4 šolje javorovog sirupa
  •  2 kašikice ekstrakta vanile
  •  prstohvat soli
  • 1/2 šolje sitno seckane crne čokolade
  • šolja seckanih jagoda na sitno, plus šolja jagoda za ukras




Znate li da skuvate kinou? Nije neka nauka. Na šolju dobro proprane i proceđene kinoe, stavi se šolja i tri četvrt vode. To se zagreva dok ne baci ključ, pa se vatra smanji i šerpa poklopi. Kuva se petnaest minuta tako poklopljeno. Skine se sa vatre i ne otklapa još desetak minuta. Kad se poklopac podigne, promeša se viljuškom i to je to.
Ovako skuvana može da stoji par dana u frižideru.




Samleti laneno seme i preliti ga sa 6 kašika vode. Ostaviti da odstoji bar pola sata.

Rernu podgrejati na 175 °C.

Pripremiti mali pleh - ovo pečem u silikonskom kalupu 20 x 20 cm. Malo ga nauljim, mada ne mora.

U većoj posudi sve smiksati. Možete mikserom, ali ne mora, ja sam špatulom izmešala za čas. Ne preterivati sa miksanjem.

Umešati čokoladu i jagode.

Prebaciti u pleh za pečenje, poređati odgore polovine jagoda i peći oko pola sata, pa proveriti čačkalicom, je li gotovo.















Ne seći dok se ne ohladi.





https://skinnyfitalicious.com/double-chocolate-quinoa-brownies/





2 comments:

  1. Cime sesckate lan i susam? Koji aparat koristite

    ReplyDelete
    Replies
    1. starom seckalicom za dečije kaše kupljenom 1997... sva se raspala, a secka savršeno i dalje

      Delete