Što smo danas fino jeli... Vidi se po slikama koje nisam stigla da snimim na miru. Ometali me mirisi. I uzbuđenje što sam našla novu kombinaciju sasvim običnih namirnica koje skoro uvek imamo u frižideru da skuvam ručak na brzinu.
Već sam više puta pisala o tom svom snu da imam mogućnost da ukucam izbor namirnica u kući, a da mi kompjuter izbaci adekvatne recepe.
O tome sam sanjala krajem osamdesetih, dok sam, kao mlada domaćica prelistavala Patin kuvar u potrazi za kreativnim ručkom. Bilo je to baš smešno ljudima oko mene - tako neozbiljna upotreba kompjutera, ma daj... ko bi se time bavio.
Jutros sam, eto, ponovo otkrila koliko obožavam vreme u kome živim, baš zbog. Lunjala sam po kulinarskim blogovima, otkrila silu novih veganski kuvara i super se odmorila od nedelje koja je za mnom.
Tofu i pečurke čekaju već par dana da nađem vremena za kuvanje i smislim šta ću sa njima. Cunjajući po veganskim blogovima uvek nađem neku inspiraciju. Ovaj Tomasov mi je jedan od omiljenih. A od danas imamo i još jedno omiljeno jelo, napravljeno inspirisano ovim vijatnamskim specijalitetom: https://fullofplants.com/braised-tofu-mushrooms-in-clay-pot/#recipe.
Za ovo jelo je potrebno tofu iseći na kockice i ispržiti ga. Ja sam ga samo ispržila u ulju. Možete ga začiniti po volji, a i ne morate. Svakako ćete ga ubaciti u vrlo pikantnu smesu.
Upotrebljeni sastojci:
- paket šampinjona, malo sitnijih
- 200 g tofua, prethodno isprženog u malo ulja
- 1 luk
- peruške od dva mlada luka
- 3 kašike šećera
- nekoliko kašika tamarija
- srirarče, ako imate - ili kašikica mlevene čili paprike i kašika-dve kečapa
- kašika suvog peršunovog lista
- soli i bibera po ukusu
Šećer se uprži da zazlati i počne da karamelizuje, pa se nalije sa sasvim malo vode.
U tome se dinstaju komadići luka i iseckane peruške mladog luka.
Šampinjoni se iseku na polovine ili četvrtine i dinstaju sa lukom dok ne ispuste višak vode.
U ovo se doda tamari i ostali začini, dinsta se još malo, pa se ubaci prženi tofu.
Dosoli se i pobiberi po ukusu, posluži uz rižu koja taman bude gotova i eto finog ručka.
No comments:
Post a Comment