Sunday, June 19, 2022

vegan beef & broccolli

 


Ima to jedno jelo koga smo mnogo voleli i koje već neko vreme ne jedemo, prvo zato što sadrži meso, a drugo zato što restoran Peking, iz koga smo ga naručivali, više ne radi. 

Danas sam uspela da ga veganizujem. I to sam baš dobro odradila - veoma ukusno posno jelo sam napravila.

Sojini komadi, brokoli i hrskave wood ear pečurke, pripremljeni u woku.






Upotrebljeni sastojci:
  • 5 sojinih šnicli
  • pola kile smrznutog brokolija
  • šaka suvih wood ear pečuraka
  • pola luka i dva mlada luka - beli deo
  • tamari - nekoliko kašika
  • nekoliko čenova belog luka
  • parče đumbira, nekoliko centimetara debelo
  • 2 kašike nekog smeđeg šećera
  • 1 kašika gustina
  • nekoliko kašika ulja
  • soli, bibera i mlevenog čilija po ukusu




Wood ear pečurke oprati i preliti vrelom vodom da nabubre.

Sojine šnicle potopiti u vrelu vodu da nabubre. 

Ostaviti ih tako potopljene bar oko sat, pa iseći na trake. 

Mogu se potopiti i u biljni bujon ili vodu u kojoj se skuvala jedna bilja kocka za supu, biće možda još nešto ukusnije, ali ne mora.




Zagrejati kašiku dve ulja i na njemu popržiti isečene sojine šnicle minut dva.

Uliti dve tri kašike tamarija i malo vode, pa ih dinstati desetak minuta na laganoj vatri. Ostaviti sa strane.



Iseći luk na veće komade, a beli luk i đumbir na sitno.

Ugrejati malo ulja u woku i kratko pržiti luk i đumbir.

Ubaciti sad sojine komadiće, isečene pečurke i brokoli. Brokoli možete odmrznuti a i ne morate.

Pržiti nekoliko minuta uz mešanje.




Pomešati kašiku gustina sa malo hladne vode. Dodati u to šećer i nekoliko kašika tamarija. Umešato ovo u wok, pa dosuti vode da povrće ogrezne. Smanjiti vatru.

Kuvati dok se sos ne zgusne.

Začiniti po volji - dosoliti, pobiberiti i staviti malo mlevene čili paprike.




Skuvati pirinač.

Prijatno!




Recept koji sam pratila i modifikovala u skladu sa našim ukusom i dostupnim sastojcima je ovde.






No comments:

Post a Comment