Ima to jedno jelo koga smo mnogo voleli i koje već neko vreme ne jedemo, prvo zato što sadrži meso, a drugo zato što restoran Peking, iz koga smo ga naručivali, više ne radi.
Danas sam uspela da ga veganizujem. I to sam baš dobro odradila - veoma ukusno posno jelo sam napravila.
Sojini komadi, brokoli i hrskave wood ear pečurke, pripremljeni u woku.
- 5 sojinih šnicli
- pola kile smrznutog brokolija
- šaka suvih wood ear pečuraka
- pola luka i dva mlada luka - beli deo
- tamari - nekoliko kašika
- nekoliko čenova belog luka
- parče đumbira, nekoliko centimetara debelo
- 2 kašike nekog smeđeg šećera
- 1 kašika gustina
- nekoliko kašika ulja
- soli, bibera i mlevenog čilija po ukusu
Wood ear pečurke oprati i preliti vrelom vodom da nabubre.
Sojine šnicle potopiti u vrelu vodu da nabubre.
Ostaviti ih tako potopljene bar oko sat, pa iseći na trake.
Mogu se potopiti i u biljni bujon ili vodu u kojoj se skuvala jedna bilja kocka za supu, biće možda još nešto ukusnije, ali ne mora.
Zagrejati kašiku dve ulja i na njemu popržiti isečene sojine šnicle minut dva.
Uliti dve tri kašike tamarija i malo vode, pa ih dinstati desetak minuta na laganoj vatri. Ostaviti sa strane.
Iseći luk na veće komade, a beli luk i đumbir na sitno.
Ugrejati malo ulja u woku i kratko pržiti luk i đumbir.
Ubaciti sad sojine komadiće, isečene pečurke i brokoli. Brokoli možete odmrznuti a i ne morate.
Pržiti nekoliko minuta uz mešanje.
Pomešati kašiku gustina sa malo hladne vode. Dodati u to šećer i nekoliko kašika tamarija. Umešato ovo u wok, pa dosuti vode da povrće ogrezne. Smanjiti vatru.
Kuvati dok se sos ne zgusne.
Začiniti po volji - dosoliti, pobiberiti i staviti malo mlevene čili paprike.
No comments:
Post a Comment