Jesenas sam sasvim slučajno otkrila ovaj, krajnje jednostavan, recept za mafine. Od tada, svaka bundeva koja stigne u moju kuhinju, završi u njima - eto toliko su dobri. I po ukusu i po tome što se prave u jednoj zdeli, za tili čas.
Godinama već pravim mafine sa bundevom - počela sam još dok su ova moja, sad već odrasla, deca bila sasvim mala i kod drugara čekala Novu godinu.
Ivona je umela da odnese punu kutiju i na žurci odmah objavi da u kolačima ima bundeve. Tada se bundeva i nije baš često stavljala u mafine, pa su ih deca izbegavala.
Tako bi ona smazala većinu.
Ti mafini nisu bili posni i stvarno jesu izvrsni. Preporučujem ih od srca. Recept je na linku: https://katinspajz.blogspot.com/2015/09/mafini-sa-bundevom.html. Idu u njih brusnice, sveže ili suve. A može i neko drugo kiselkasto voće.
Ovi su jednostavniji - makar sam ih tako pravila. Može se u njih dodati šta god vam volja - brusnice, aronija, borovnice, kupine. A ne mora ništa.
Moja najžešća food kritičarka kaže da su bolju od onih starih mafina i izričito traži samo ove. Ovih sam ih praznika pravila već dva puta.
Potrebni sastojci:
- 100 g heljdinog brašna @slavujgrecka - ovo se pokazalo najbolje od svih koje sam probala - nije nimalo gorko
- 150 g belog brašna
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- kašikica cimeta
- malo djumbira u prahu
- malo muškatnog oraha
- 450 g pečene bundeve
- 80 ml ulja
- 120 ml biljnog mleka.
Rernu podgrejete na 200 °C.
Podmažete malo kalupe za mafine. Od ove smese ispadne 12 većih mafina.
Zbućkate sve sastojke u jednu zdelu, promešate, izlijete u kalupe i pečete oko pola sata.
Mafini imaju finu, suptilno hrskavu, koricu, a unutra su divno meki.
Možete smanjiti količinu šećera, ako mislite da je puno, a jeste. Opet - kolač je kolač, ako nije sladak čemu naziv...
Mogu stajati i nekoliko dana i budu isto super ukusni. Ako hoćete to da proverite, napravite odmah duplu dozu.
Kad kupim bundevu, ispečem je i odmah podelim na porcije od po 450 g, koje onda čekaju u frižideru da ih iskoristim za ovo. Još jedna porcija stoji i čeka i garant će biti iskorištena do kraja praznika.
Jesam li kazala da im je tekstura savršena, nimalo gnjeckava - što često ume biti slučaj sa posnim kolačima....
No comments:
Post a Comment