Već nekoliko dana zavirujem u njen blog, zapravo se uživljavam u neku nama podaleku stvarnost, neke lagodno skladne egzistencije. Kroz recepte, Klaudija opisuje svoj život na relaciji Istanbul - Assos (mestašce na moru sa pogledom na grčko ostrvo Lesbos). Puno živopisnih slika sa turskih pijaca i jedna sasvim obična, a toliko bogata životna priča, koju vam od srca preporučujem.
Za burek sa gornje slike biće vam potrebni sledeći sastojci:
- kore za pitu - koristila sam integralne ražane
- nekoliko srednjih patlidžana
- 2 glavice luka
- 250 g mlevenog mesa - volim mlevenu piletinu koju kupujem kod Piljana, pa sam nju koristila, ali verujem da je ukus ovog jela divan i sa mlevenom junetinom
- jedna slatka paprika
- 3 paradajza ili konzerva pelata
- nekoliko kašika ulja
- so i biber
- 3 jajeta
- 1 dl jogurta
- 1 dl mleka
- 1 dl ulja
- crni susam i semenke suncokreta za posipanje (Klaudija je koristila običan susam i nigella seads - što je semenka sa kojom se još nisam srela, crno seme komorača, kako mi kaže internet). Nisam imala običnog susama, pa sam stavila suncokret, koji je dodao veoma zanimljivu notu parčićima na koje je bio posut.
Na kockice isečen patlidžan se potopi petnaestak minuta u slanu vodu, pa se iscedi da bi izgubio gorak ukus.
Potom se izdinsta na, već izdinstanoj, glavici luka.
U drugoj posudi se izdinsta druga glavica luka, doda na kockice iseckana paprika, mleveno meso i paradajz.
Pomešaju se te dve dinstane smese:
...žačine po ukusu, i smesa kojom se filuje pita je gotova.
Na sredinu kore stavi se nekoliko kašika nadeva i kora se presavije tako da formira kvadrate veličine jedne porcije.
Parčići se ređaju u nauljenu tepsiju i zaliju posoljenom mešavinom od 3 jajeta i po 1dl jogurta, mleka i ulja.
Peče se na 190 stepeni, oko pola sata.
U potragu za ovim receptom krenula sam inspirisana kuvarigricom Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Jelena, autorka bloga: Jelina jela.
Ova igra, koju foodblogerke sa EX- YU prostora igraju već punih sedam godina, proizvela je pregršt divnih recepata, proverenih od strane vrsnih kuvarica, ilustrovanih perfektnim fotografijama i odličnim savetima, za kojima vredi posegnuti.