Saturday, April 9, 2016

gospodin momirova pita



Postojao je, pričali su mi, gospodin Momir koji je u običnu gibanicu imao običaj da stavi kulen i tartar sos, pa bi ovom neobičnom kombinacijom pretvorio gibanicu u suptilno pikantan, mirisan zalogaj. Ovo je jedna prava momačka pita, i po ukusu i po načinu pripreme - ljutkasti kulen i reski tartar sos, prava su kombinacija za lagani zalogaj uz pivo, a gužvanje kora skraćuje petljanje po kuhinji muški potaman - tačno koliko treba da ne bude zamorno, a da da dobar rezultat.











Nisam ljubitelj sastojaka koji se kupuju u kesicama, ali u ovo jelo baš takav spada. Jeste, može se praviti i domaći tartar sos, ali ne u ovoj prilici. Ovo je pita, taman ovakva super - sa merom nezdrava, malo kulena, koji je neobičnim putevima jedne večeri stigao u moj dom i sosa iz kesice. Lepo miriše, a ukus je pravo iznenađenje.



Potrebni sastojci:



  • kore ta pitu, oko 250 g
  • 200 g mladog sira
  • 100 ml kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 150 g kulena, tanko nasečenog
  • 2 kašike suvog peršunovog lista
  • ulje, so i biber
  • kesica tartar sosa, od 50 ml



Sir, ulje i pavlaka se pomešaju sa jajetom, peršunovim listom, solju i biberom.

Kalup se podmaže, postavi se u njega jedna kora, a ostale se umaču u mešavinu sira i jaja i ređaju pogužvane, jedna na drugu, dokle god ima fila.

Jednom se korom sve prekrije i preko te kore se poređa sloj kulena.



Preko tog se sloja doda još jedna kora, koja se ušuška po ivicama, preko kojih se istisne tartar sos, premaže se uljem i stavi u rernu na 180° C. Peče se oko pola sata, prvo prekriveno folijom. Pred kraj pečenja, folija se skloni da bi pita porumenela.



Meni se sviđa ovakva pita. Mojim devojčicama i ne baš, iako im se svideo miris koji se širio kućom dok se pekla. Kažu, miriše pomalo kao francuski krompir. To je verovatno zbog mirisa pečenog kulena. Ukus ove pite je sasvim neobičan i veoma dopadljiv, teško ga je prepričati, kulen daje mesnu dimljenu notu, a zapečeni rastopljeni tartar sos resko kiselkast dodatak ukusu.






4 comments:

  1. Gospodin Momir je znao znanje ;) kombinacija stvarno neobična... Ali vjerujem da je okus fantastičan :) mota mi se neki kulen po frižideru, baš bih mogla... Hvala na ideji!

    ReplyDelete
  2. I neobiči sastojci i neuobičajen ukus. Mom se jednom prijatelju, koji je inače cepidlaka za ukuse, dopalo.

    ReplyDelete
  3. Nema šta, interesantna pita! ♥ Ne jedem kulen, ali ću recept proslediti drugarici koja se davi u njemu..

    ReplyDelete
  4. Da, tačno mislim da si razumela tu kombinaciju, nisam baš uspela da je opišem. Ukusi koje dobro poznajemo svakog za sebe, sva tri su uobičajena i poznata, i gužvara i kulen i tartar sos, a ovde su nekako neobavezno spojeni u jedno... momački vrcavo, pomalo šeretski. Potpuno nepretenciozno, naprosto jedan veseli pomak u ukusu za ponekad, uz neku utakmicu ili kartanje...

    ReplyDelete