Saturday, June 11, 2016

kaserola sa boranijom, šampinjonima i piletinom


U ovom slučaju kaserola je neka vrsta đuveča, pilava, rižota... kako god želite da nazovete ono kad sa rižom skuvamo neko povrće i neko meso. Nisam ga ja izmislila, zapravo sam se začudila da postoji kao recept na jako mnogo sajtova - opet jedna od nama ne baš uobičajenih kombinacija: puno boranije, nešto šampinjona i pilećeg belog mesa i kremasto ukuvana riža... i pobrah mljackanje i pohvale, eto... A sve je, kako to obično bude, počelo od potrebe da se skuva rućak od sastojaka koji su u frižideru... opet i opet ću ponoviti - obožavam internet - sve ispadne moguće, čak uobičajeno - tako i ova kombinacija. I baš ukusno.









Potrebni sastojci:


  • oko 100 ml maslinovog ulja
  • 1 luk
  • par čenova belog luka
  • 400 g šampinjona
  • 500 g boranije
  • 2 pileća bela mesa
  • svežih začinskih biljaka po izboru (nabrala sam ono što sam imala, malo bosiljka, malo lavande, malo timijana - mirisalo je savršeno, a ispade i ukusno baš)
  • kašika suvog peršuna
  • šolja riže
  • šolja belog vina
  • so, biber
  • Parmezana za posipanje



Propržiti luk i beli luk na par kašika maslinovog ulja. Kad luk zazlati, na njemu izdinstati šampinjone. Dodati iseckano žačinsko bilje, pa meso isečeno na kockice. Dinstati dok meso ne pobeli, dodati šolju pirinča, promešati i naliti vrelu vodu, koliko sve da ogrezne i da baci ključ.

Smanjiti vatru, usuti vino i krčkati na laganoj vatri uz mešanje i dodavanje vrele vode kad tečnost ispari. Kad je riža na pola gotova, dodati boraniju i začiniti.

Na kraju sam umešala ostatak maslinovog ulja, tako je sve postalo potpuno neodoljivo kremasto.

Pred posluživanje, posuti parmezanom.














No comments:

Post a Comment