Juče smo se moja milica, ona od moje tri milice koja još uvek živi sa mnom, i ja uživale pripremajući tri biskvitna kolača sa pomorandžama. Dva kuglofa - ovaj sa biberom i jedan sa brusnicama i mlevenim klinčićem, i fenomenalne mafine sa maslinovim uljem, koje obožavamo. A danas sam na poslu pobrala pohvale, čini se vrlo iskrene.
A i bilo je šta da se hvali - ovaj kuglof sa biberiom je jedan od onih običnih, a spektakularnih kolača. Sutilno štipkanje bibera po nepcu ostaje još neko vreme pošto se podatno sočan kolač već pojeo. Prava mera iznenađenja za kolač koji se jede uz čaj i kafu sasvim običnim danom.
Potrebni sastojci:
- 4 veća jajeta
- kašikica ekstrakta vanile
- 1 i po šolja brašna
- 3/4 kašikice praška za pecivo
- 1 i po kašikica sveže mlevenog crnog bibera
- prstohvat soli
- 225 g putera
- 1 1/4 šolje šećera
- kašikica naribane kore limuna
- kašikica naribane kore limete
- kašikica naribane kore pomorandže
Rerna se zagreje na 160°C.
Jaja i ekstrakt vanile blago zajedno ulupati.
Pomešati suve sastojke i ne uraditi onako kako je na gornjim slikama - dakle ne umešati ribanu koricu citrusa sa brašnom, nego ga staviti sa maslacem i šećerom u mikser i dobro izmiksati. Tako se dobije odlična aroma citrusa u kolaču, jer se ulja iz korice sjedine sa maslacem.
Kad su maslac i šećer ulupani, u tanskom mlazu se doda miks jaja i vanile, pa kad se to dobro smeša, doda se i brašno u nekoliko navrata, dok se sve ne umiksa lepo.
Izlije se u kalup i peče oko sat vremena.
Ovo je još jedan od kolača iz kuvara Cake Keepers Cake, četrnaesti po redu od sto koliko ih ima i koliko imam nameru da napravim. Još jedan sasvim obično sasvim čudesno neobičan kolač. Ovaj recept šaljem Milici, autorki bloga Menus plaisiris, jer je domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom: pomorandže.
Limuna imam, bibera isto. I isto tako mi nije palo stavljati biber u kuglofe. I to ne prstohvat nego dobra mjera. To što do sad nismo, kako kažeš, ne znači da to ne mora biti dobro. Što više, iznenađujuće i odlično :) hvala za ovaj recept, mogla bih se odvažiti!
ReplyDeleteOdvaži se svakako. Preporučujem. Svima se svideo u školi, a danas mi bila i ex-svekrva. Ona ne voli kolače, ali joj se svideo. Jaču preporuku od te teško da će ijedan moj kolač dobiti.
ReplyDeleteMaprobaću meni bar nije to problem. Kao ni kolač od supe od paradajza recimo :)
ReplyDeleteZanimljiv i neobican recept, a takvi cesto ugodno iznenade. Zagolicala me ova kombinacija s biberom, moram priznati :-)
ReplyDeleteMoram da priznam da prvi put čujem da biber može i u kolač da se stavi. :D Interesantno skroz, a pošto volim da eksperimentišem sa novim ukusima, rado bih ga probala. :)
ReplyDeleteProbajte svakako, zaista je posebnog ukusa, biber se oseća tek posle nekoliko zalogaja, ostaje neki trag ukusa u ustima - veoma je zanimljivo.
ReplyDeleteTotalno zanimljivo.. još nisam isprobala biber u kolaču. Rasturaš sa tim kuglofima Kato :) Prava si majstorica. Predivan je!
ReplyDeleteCela kuca mirise!
ReplyDeleteSuptilno peckanje na jeziku odaje biber a fantasticni miris citrusa ga podize na drugi nivo.
Kolac za ljude zeljne novih iskustava.
Cela kuca mirise.
ReplyDeleteProhladjen i proban. Suptilno peckanje na jeziku odaje biber a fantasticni miris citrusa ga podize na drugi nivo.
Kolac za ljude zeljne novih iskustava.
Taj miris koji se od kolača širi kroz kuću, od kuće pravi dom, makar tako ja osećam. A to suptilno peckannje od bibera u kolaču, ko ne doživi, teško može da zamisli. Uživam u izrazima lica onih koji ovaj kuglof probaju prvi put. Kad im kažem da je sa biberom - uzmu da probaju. I taman da kažu, pa i ne oseti se, ozare se, jer je osećaj iznenađujuće suptilan i divno osvežava.
ReplyDelete