Monday, February 6, 2017

kuglof od citrusa sa biberom




Kome li bi palo na pamet da stavi biber u kuglof? (da pomognem, odgovor je: autorki kuvara Cake Keepers Cake) Kad sam danas na poslu objavila da sam donela kuglof sa biberom, reče mi koleginica da ona obično pravi slatke kuglofe. Ma, i ovaj je sladak, samo malo rezi po nepcu - kazah i videh da je, malo je reći, iznenadih. Kako i ne bi? Zna se šta je red, a red je da biber ne prilazi kolačima. Opet, ovo je zapravo baš dobar kolač. Ja kazala, a vi odlučite sami kuda ćete sa svojim biberom.





Juče smo se moja milica, ona od moje tri milice koja još uvek živi sa mnom, i ja uživale pripremajući tri biskvitna kolača sa pomorandžama. Dva kuglofa - ovaj sa biberom i jedan sa brusnicama i mlevenim klinčićem, i fenomenalne mafine sa maslinovim uljem, koje obožavamo. A danas sam na poslu pobrala pohvale, čini se vrlo iskrene.



A i bilo je šta da se hvali - ovaj kuglof sa biberiom je jedan od onih običnih, a spektakularnih kolača. Sutilno štipkanje bibera po nepcu ostaje još neko vreme pošto se podatno sočan kolač već pojeo. Prava mera iznenađenja za kolač koji se jede uz čaj i kafu sasvim običnim danom.



Potrebni sastojci:

  • 4 veća jajeta
  • kašikica ekstrakta vanile
  • 1 i po šolja brašna
  • 3/4 kašikice praška za pecivo
  • 1 i po kašikica sveže mlevenog crnog bibera
  • prstohvat soli
  • 225 g putera
  • 1 1/4 šolje šećera
  • kašikica naribane kore limuna
  • kašikica naribane kore limete
  • kašikica naribane kore pomorandže



Rerna se zagreje na 160°C.
Jaja i ekstrakt vanile blago zajedno ulupati.
Pomešati suve sastojke i ne uraditi onako kako je na gornjim slikama - dakle ne umešati ribanu koricu citrusa sa brašnom, nego ga staviti sa maslacem i šećerom u mikser i dobro izmiksati. Tako se dobije odlična aroma citrusa u kolaču, jer se ulja iz korice sjedine sa maslacem.

Kad su maslac i šećer ulupani, u tanskom mlazu se doda miks jaja i vanile, pa kad se to dobro smeša, doda se i brašno u nekoliko navrata, dok se sve ne umiksa lepo.

Izlije se u kalup i peče oko sat vremena.



Ovo je još jedan od kolača iz kuvara Cake Keepers Cake, četrnaesti po redu od sto koliko ih ima i koliko imam nameru da napravim. Još jedan sasvim obično sasvim čudesno neobičan kolač. Ovaj recept šaljem Milici, autorki bloga Menus plaisiris, jer je domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom: pomorandže.












10 comments:

  1. Limuna imam, bibera isto. I isto tako mi nije palo stavljati biber u kuglofe. I to ne prstohvat nego dobra mjera. To što do sad nismo, kako kažeš, ne znači da to ne mora biti dobro. Što više, iznenađujuće i odlično :) hvala za ovaj recept, mogla bih se odvažiti!

    ReplyDelete
  2. Odvaži se svakako. Preporučujem. Svima se svideo u školi, a danas mi bila i ex-svekrva. Ona ne voli kolače, ali joj se svideo. Jaču preporuku od te teško da će ijedan moj kolač dobiti.

    ReplyDelete
  3. Maprobaću meni bar nije to problem. Kao ni kolač od supe od paradajza recimo :)

    ReplyDelete
  4. Zanimljiv i neobican recept, a takvi cesto ugodno iznenade. Zagolicala me ova kombinacija s biberom, moram priznati :-)

    ReplyDelete
  5. Moram da priznam da prvi put čujem da biber može i u kolač da se stavi. :D Interesantno skroz, a pošto volim da eksperimentišem sa novim ukusima, rado bih ga probala. :)

    ReplyDelete
  6. Probajte svakako, zaista je posebnog ukusa, biber se oseća tek posle nekoliko zalogaja, ostaje neki trag ukusa u ustima - veoma je zanimljivo.

    ReplyDelete
  7. Totalno zanimljivo.. još nisam isprobala biber u kolaču. Rasturaš sa tim kuglofima Kato :) Prava si majstorica. Predivan je!

    ReplyDelete
  8. Cela kuca mirise!
    Suptilno peckanje na jeziku odaje biber a fantasticni miris citrusa ga podize na drugi nivo.
    Kolac za ljude zeljne novih iskustava.

    ReplyDelete
  9. Cela kuca mirise.
    Prohladjen i proban. Suptilno peckanje na jeziku odaje biber a fantasticni miris citrusa ga podize na drugi nivo.
    Kolac za ljude zeljne novih iskustava.

    ReplyDelete
  10. Taj miris koji se od kolača širi kroz kuću, od kuće pravi dom, makar tako ja osećam. A to suptilno peckannje od bibera u kolaču, ko ne doživi, teško može da zamisli. Uživam u izrazima lica onih koji ovaj kuglof probaju prvi put. Kad im kažem da je sa biberom - uzmu da probaju. I taman da kažu, pa i ne oseti se, ozare se, jer je osećaj iznenađujuće suptilan i divno osvežava.

    ReplyDelete