Sunday, November 4, 2018

posni kuglof od bundeve - Vegan Pumpkin Bundt Cake



Odličan jesenji kolač za moju treću sreću veganku. I za mene, naravno, koja sam nekako jednom nogom na tom putu - šta ću - neću valjda sebi peći šniclu dok mi dete jede samo povrće. A da prija organizmu to veganstvo - prija, ne bih mogla poreći. Kolač je objavila Jeka u svom Kapricu punom fenomenalnih recepata. Samo sam ga malo promenila, jer su mi se pod rukom našle urme i brazilski orasi, pa sam stavila njih umesto suvog grožđa i naših oraha. I naravno, pekla sam ga u jednoj od silnih modli za kuglof koje cvrče iz mojih ormara, od želje da ih češće upotrebljavam. Kolač je zanosno dobar. Verujem da je takav u svakoj kombinaciji.












Kolač je istinski odličan! Baš se lako pravi, divno miriše, veoma je sočan i izuzetno je ukusan.

Jeka kaže da ovaj kolač pravi sa speltinim brašnom. Ja sam ovaj pravila sa običnim belim. Čini se da bi mogao biti dobar sa svakim brašnom.

Potrebni sastojci:
  • 4 šolje rendane bundeve (oko 700 g)
  • 2 šolje smeđeg šećera
  • 2 pune kašičice sode bikarbone
  • 4 dl maslinovog ulja
  • 4 šolje brašna
  • 2 pune šake seckanih oraha, prethodno istostiranih
  • 2 šake urmi - izvaditi koštice i iseckati.


Za premaz:
  • 7-8 kašika džema od kajsije
  • 3-4 kašike mlevenih oraha







Ugrejati rernu na 175°C. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Pomešati rendanu bundevu sa šećerom i sodom bikarbonom. Ostaviti oko sat vremena da bundeva pusti sok, koji se ne cedi, da bi kolač bio sočan.

Ovoj smesi dodati ulje, brašno, orahe i urme ( originalni recept priča o brusnicama ili suvom grožđu). Sve dobro  promešati.

Smesu izliti u kalup. Poravnati špatulom. Peče se oko pola sata.
Po vađenju, kolač ostaviti desetak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti i premazati pekmezom, pa posuti orasima.








  • 4 cups of shredded pumpkin (about 700 g)
  • 2 cups of brown sugar
  • 2 tablespoons of baking soda
  • 4 dl of olive oil
  • 4 cups of flour
  • 2 handfuls of fried nuts
  • 2 handfuls of dates, remove pits and dice them
For coating:
  • 7-8 tablespoons of apricot jam
  • 3-4 tablespoons of ground nuts




Heat the oven to 175°C. Grease a bundt cake pan with olive oil and dust with flour.
Mix the shredded pumpkin with sugar and baking soda. Leave it for about an hour to let the pumpkin expel its juice. Do not throw away the juice, leave it in the cake mixture.


Add the oil, flour, walnuts and dates to this mixture (original recipe is with cranberries or raisins). Mix it well. Pour the mixture into the bundt cake mold. Align with the spatula. Bake the bundt cake until it is golden brown and a toothpick inserted in the centre comes out clean. My cake needed about 1 hour in the oven. Let the cake cool in the pan for about 5 minutes, invert it onto a wire rack, cover it with jam, then sprinkle with walnuts.











4 comments:

  1. Draga Kato, kolač izgleda prelepo u modli za kuglof! Mnogo mi se dopadaju i tvoje izmene, verujem da je divnog ukusa. Hvala ti! ❤
    Jeka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Ukus je ocenjen najvećim ocenama i danas od strane kolega u školi. Stvarno ti je odličan recept.

      Delete
  2. Predivan recept , hvala vam ! Ja sam baka jednog vegana pa ne mogu bas da se pomirim ali...srdacan pozdrav iz Valjeva !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo uživajte u kuvanju veganskih recepata i u tome kako ih slatko pojede i sve će biti bolje. A probajte i vi da jedete vegansku hranu neko vreme. verujem da će vam prijati. Postoji to mišljenje kod nas da je opasna ili nezdrava. ako je raznovrsna, svakako nije. A može biti divno raznovrsna.

      Delete