Thursday, November 21, 2019

božanstven posni brauni sa bundevom


Napravila sam istinski izuzetno dobar kolač. Stvarno dobar. Mislim, svaki koji sam objavila bio je dobar, ali ovaj... Ovaj se topi u ustima brže od ostalih. I ostavlja savršen ukus još neko vreme. Ne kratko. I može se, sasvim opravdano, uvrstiti u comfort food, iako nije jedan od onih poznatih kolača iz detinjstva. Zapravo - postaje No1 na listi. Jer je, uz to što je savršeno ukusan, i veganski!!!  Tako, konačno oduševih i svog najvećeg food kritičara.
Kolač sam pronašla među morem odličnih veganskih recepata na Post Punk Kitchen, koji piše odlična Isa Chandra Moskowitz. Nemam ni blizu onoliko vremena, koliko bih volela da mogu da provedem među njenim receptima.




Ispekla sam celu jednu bundevicu prošle nedelje, a i ne volimo baš da jedemo pečenu bundevu. Ali zato baš, baš volimo kolače sa bundevom. Internet je prepun recepata za slatkiše koji se prave od konzervirane bundeve. Taj proizvod kod nas ne postoji. Srećom. Nekako mi se strpavanje bundeve u konzervu ne sviđa ni malo. Ali, srećom, odlično se može zameniti pečenom bundevom. Čak i kad danima stoji u frižideru, tako pečena.




Nisam pravila puno braunija. Evo onih koje sam do sada objavila:


Još uvek nisam objavila ni Lidijin omiljeni brauni, onaj koji se i najčešće pravio u našoj kuhinji... Nisam bila kuvarica od braunija. Ko bi stigao od silnih kuglofa koje sam napravila...

A ovaj brauni - taman sa merom lepljiv i taman sa merom kolačast, a tek preliv od bundeve... Preliv je taman sa merom želatinast, taman da se oseti razlika u zagrizu koja osvežava. I ceo kolač je taman sa merom sladak, toliko da se ne može reći ni da jeste ni da nije. A ukus bundeve je tanan baš kako treba. sve je kako treba.

Plus! Pravi se jako lako. I brzo.

A da, i čokolada za kuvanje, koja je posuta odgore je isto taman kako treba. Dopunjava ukus svojom oporošču savršeno.

A ja se nisam ovoliko samohvalila nikada. Pa šta da radim, kad svakako možete samo da vidite sliku musavo isečenog kolača... Nekako, kako ne priliči bundevi da se strpava u konzerve, tako mi ne priliči da ovako ukusan kolač seckam skalperom... Volim baš ovako. Opušteno, kućno sečenje i mljackanje.





Potrebni sastojci:



Za testo braunija:

  • 120 g čokolade za kuvanje - rastopljene
  • šolja pečene bundeve
  • 3/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje brašna
  • 1/4 šolje kakaoa
  • 1 kašika brašna od tapioke ili gustina
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
  • 1/4 kašikice soli



Za preliv od bundeve:

  • 1 šolja pečene bundeve
  • 2 kašike brazna od tapioke ili gustina
  • 1/2 šolje biljnog mleka
  • 1/3 šolje šećera
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašikice đumbira u prahu
  • 1/4 kašikice cimeta
  • prstohvat rendanog muškatnog oraščića
  • prstohvat all spice začina



 Za dekoraciju:

šaka seckane čokolade ili čokoladne kapljice - one prave, gorkaste








Rernu ugrejati na 175°C. Podmazati četvrtasti kalup stranice oko 20 cm, ili ga postaviti peki papirom. 

Kupila sam fenomenalne Zenner kalupe u Lidlu, po sasvim lepim cenama i jedan od njih je određen za premijerno izvođenje baš sa ovim kolačem.





U većoj zdeli pomešajte šolju pečene bundeve sa 3/4 šolje šećera, 1/4 šolje maslinovog ulja i kašikicom ekstrakta vanile. 

U to prosejati 3/4 šolje brašna, 1/4 šolje kakaoa, kašiku brašna od tapioke ili gustina, 1/4 kašikice sode bikarbone i 1/4 kašikice soli.

Kad sve dobro promešate da nema grudvica, dodati istopljenu čokoladu.

Ovo presuti u podmazan kalup i poravnati.

Za preliv od bundeve, pomešati šolju pečene bundeve sa 2 kašike brašna od tapioke ili gustina, 1/2 šolje biljnog mleka, 1/3 šolje šećera, kašikicom ekstrakta vanile, 1/4 kašikice đumbira u prahu, 1/4 kašikice cimeta, prstohvatom rendanog muškatnog oraščića i prstohvatom all spice začina.

Prelim ravnomerno preliti preko testa koje je već u kalupu. Ne razmazivati ga baš skroz do ivica.





Peći oko pola sata.

Po vađenju iz rerne, posuti kolač čokoladnim kapljicama, ili seckanom čokoladom i ostaviti kolač u kalupu oko pola sata da se prohladi, pa ga prebaciti u frižider na najmanje sat i po.


















2 comments:

  1. Danas ga napravila... mmmm odlican... mozda cu sledeci put povecati kolicinu preliva ali zato sto ja tako volim ne zato sto ovom nesto fali
    hvala Kato uvek nas darujes dobrim receptima neobicnih jela, prava si inspiracija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala beskrajno!!! Divno je kad se nekome sviđa ono što radiš iz čiste ljubavi.

      Delete