Wednesday, February 6, 2019

posni bezglutenski brauni sa kikiriki puterom - Vegan Gluten-Free Peanut Butter Brownies




Kolač koji se pravi od samo 9 sastojaka u samo jednoj činiji i jednoj modli i jednoj rerni. Doduše, od veganskih sastojaka. Za one koji misle da je veganska kuhinja zahtevna, samo da kažem: od tih devet sastojaka samo su tri malo drugačija od onih koje biste stavili i u tradicionalne kolače. Prva je vegansko jaje, koje je baš baš baš prosto napraviti. A uz to i efikasno oslobađa mozak od premišljanja jesu li jaja sveža, ispravna i tako to... Druge dve su ovseno brašno i biljno mleko - što ima baš u svakoj prodavnici zdrave hrane, vrlo verovatno i u prvoj u vašem komšiluku. Sva tri sastojka idealna za BEZ dijetu - bez glutena, bez laktoze, bez lošeg holesterola, bez straha od salmonele... I bez žudnje za slatkišima, jer je ovo pravi pravcati, odličan slatkiš.









Šesti dan je ovog raspusta, koji unekoliko liči na jedan divni raspust od pre par godina, koji smo provele nas tri pre nego što je Ivona otperjala put sveta... Mirno druženje u kući uz puno priče i puno kuvanja. Sad najmanja milica i ja imamo takvo vreme za sebe, tako se namestilo, a i dugo sam baš ovo želela, pa sam i dozvala pomoć da bih ostvarila. 

Povremeno nam se pridruži neko drag ili neko nov, poput tako neke divne dece koja misle da ne vole fiziku, pa se desilo da moraju da je uče i za raspust. Ili otvorimo kuću za neku radionicu punu dragih ljudi željnih samopromene. A kad za njima zatvorimo vrata, ostane samo naš mir - nas dve, ovakve kakve smo... i naši snovi i planovi. I pokoji novi recept. Tako to sada izgleda kod nas.


Recept za ovaj brauni, koji se od istoimenih kolača razlikuje podosta po sastavu, jer nije pun putera, ulja i belog brašna, našla je Ksenija na blogu koji redovno prati - From My Bowl. Zapravo, ne da nije pun, nego toga u ovom kolaču uopšte ni nema. A uistinu je i ukusa i teksture braunija.



E sad malo o kikiriki puteru. Pripadam generaciji koja je o njemu tek čitala u knjigama i ništa joj nije bilo jasno. Kad sam bila mala uglavnom smo jeli ono što je raslo u našim baštama, a kikiriki svakako nije. Ponekad bi mama kupila kikiriki u ljusci, pa smo ga uveče ljuštili i tako uživali u druženju i poslastici. Pa sam porasla u mamu koja je prirodno kupovala deci kikiriki iz kesice... pa u mamu velike dece koja su počela da putuju po svetu i vraćaju se sa izveštajima o tome da je taj neki kikiriki puter, koji se tamo jede, baš super. Pa smo ga potražili kod nas i pomalo se užasnuli cenom, a ja i ukusom na koji nisam navikla.

A onda smo počeli da ga pravimo. I da ga pravimo još. Pa nam se toliko svideo da smo počeli namerno da ga izostavljamo sa spiska namirnica jer je opasno smetao našoj garderobi.

Ako ima onih koji ne znaju da se kikiriki puter jako, ali stvarno jako jako, lako pravi kod kuće, neka se hitno obaveste o tom jednostavnom postupku. Samo su dva koraka: kupiš kikiriki i samelješ ga. Tačka. Ima u tom mlevenju jedan momenat kad misliš da si grdno pogrešio i počneš sve pos spisku da nabrajaš onima koji su ti rekli da treba da kreneš u to mlevenje. I počneš da smišljaš načine na koje ćeš krutu bezličnu smesu da izvadiš iz svog blendera. E, u tom momentu, samo treba nastaviti dalje sa mlevenjem. Pustiti povremeno blender da predahne i ohladi se, veoma je preporučljivo. Daljim mlevenjem dobije se savršen kikiriki puter, koji košta samo tih 125 dinara za pola kile kikirikija (plus sasvim malo struje i vremena za pranje posuda).




A koji kikiriki mleti? Kulinarski stručnjaci obične vrste će vam reći da je blanširani najbolji. Jeste najlepši na oko, otklonjena je ona crvena opna, pa ostane samo beličasto seme, pa i kikiriki puter bude svetao. Tako bude odličan kao kontrast na brauniju ili već gde ga stavite.

A šta je sa principom da se u kori krije more hranljivih sastojaka, koji važi za poveliki broj drugog voća? Ispadne da ni kikiriki nije izuzetak, pa ta crvena opna po nekoj USDA studiji, od pre čak dvadeset godina, ima puno masnih kiselina benefitnih i za jelo i za primenu u industriji proizvoda za negu kože.

Kao i svaka druga kora, puna je i ova vlakana. Ali ima i podosta reservatrola, onog antioksidansa zbog kog nam preporučuju da pijemo crveno vino.  A neka istraživanja nagoveštavaju da se količina tog antioksidansa čak povećava pečenjem kikirikija.

Eto, svašta se nešto sazna na sveznajućem internetu, kad ti prodavačica da pečeni kikiriki u ljusci, a ti misliš da si kupio onaj blanširani za kikiriki puter. Iz greške je tako nastao još ukusniji kikiriki puter u našoj kuhinji.

A ako se pitate imate li dovoljno dobru spravu za mlevenje, samo uzmite u obzir da je naša seckalica iz mojih studentskih dana, koji su bili davnih osamdesetih. Piše na njoj da ju je napravila Iskra, ako se neko seća te fabrike i da je snage 300W. Dakle, sva je prilika da imate.





Potrebni sastojci:


  • 2 veganska jajeta - 2 kašike mlevenog lana (ili nemlevenih čia semenki) potopljenih u 5 kašika mlake vode
  • 1 šolja ovsenog brašna ili dobro samlevenih ovsenih pahuljica
  • ¼ šolje kakao praha
  • ½ kašikice praška za pecivo
  • ½ kašikice soli
  • ¾ šolje nekog biljnog mleka
  • ¾ šolje kikiriki putera, plus još oko ¼ šolje za ukrašavanje
  • ¾ šolje kokosovog šećera, ili smeđeg šećera
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • ⅔ šolje seckane posne čokolade, što bi bilo 120 g čokolade, što se nama učinilo puno, pa smo stavili oko pola ove količine

Rernu zagrejati na 170°C. 

Ovseno brašno, kakao, prašak za pecivo i so dobro promešati u dubljoj zdeli.


Napraviti udubljenje u sredini, pa u njega sipati biljno mleko, kikiriki puter, šećer, ekstrakt vanile i veganska jaja. Mešati dok se ne dobije ujednačena gusta smesa. Umešati onda i seckanu čokoladu.


Smesu uliti u kalup 20 x 20 cm i ravnomerno je rasporediti i poravnati. Posuti nasumično odgore još kikiriki putera i proći nožem da se stvori šara.


Peći oko 20 minuta, a potom ostaviti da se hladi u kalupu još petnaestak minuta. prebaciti na rešetku da se ohladi do kraja, pa tek onda seći. Ovo nam nikako ne ide od ruke. Tek što sam izvadila kolač iz rerne, Kseniji je došla Nadica i bilo je potpuno prirodno da zvirnemo je li ispao kako smo se nadale. Pa smo, kao i obično, zaključile da je sasvim bez veze čekati da se ohladi i sekle smo ga odmah, što se vidi na slikama. 


Ovo je 499. recept na blogu i mislim da mi je vreme da se pomirim sa tim da moji kolači nikada neće biti umincani poput onih koji se, sa pravom, šepure na lepim slikama. Takvi su kakve zapravo jedemo u našoj kuhinji. I pravimo ih smao zbog nas, jer obožavamo da otkrivamo nove recepte i isprobavamo nove ukuse. Vrlo je verovatno da ćemo naviku nemanja strpljenja da sačekamo da se kolač ohladi zadržati i na dalje. Zvanično odustajem od nade da će se to promeniti.


A među tih jedan do 500 recepata, evo nekoliko bezglutenskih na koje sam posebno ponosna:













  • 2 tbsp Ground Flax + 5 tbsp Water
  • 1 cup Oats, blended into flour
  • ¼ cup Cacao Powder
  • ½ tsp Baking Powder
  • ½ tsp Salt
  • ¾ cup Non-Dairy Milk
  • ¾ cup Natural Peanut Butter, plus more for drizzle (Optional)
  • ¾ cup Coconut Sugar
  • 1 tsp Vanilla Extract
  • ⅔ cup Dairy Free Chocolate Chips




Preheat the oven to 350°F. Combine the Ground Flax and water together in a small bowl, and set aside to let thicken for 5 minutes.

In the meantime, add the Oat Flour, Cacao Powder, Baking Powder, and Salt in a large bowl and whisk until well-combined. 

Form a well in the centre of the bowl, then add in the Non-Dairy Milk, Peanut Butter, Coconut Sugar, Vanilla Extract, and thickened Flax Egg. Mix until thick batter forms, then fold in the Chocolate Chips.


Pour the batter into a greased or lined 9×9″ baking tin and spread it around evenly with a spatula. If you’d like to make a peanut butter swirl, spread a thick drizzle/”dollop” of nut butter around the top of the batter, then use a butter knife to swirl everything around.

Bake for 20-22 minutes, then let cool in the pan for 10-15 minutes before removing. Transfer to a cooling rack and let cool completely before slicing. Store any leftovers in a container with a loose-fitting lid at room temperature for up to 5 days.





NOTES
To make Oat Flour, add 1 cup of Quick-Cooking or Rolled Oats to a blender and process until smooth, about 30-45 seconds.
I used about 1/4-1/3 cup of extra Peanut Butter for the drizzle on top of the Brownies.


Coconut Sugar may be replaced with Brown Sugar.


I find this recipe here.






No comments:

Post a Comment