Pun je net onih super slika sa precizno poređanim povrćem u krug - već vidite da ovo nije takav ratatuj. Ovaj je je više kao neko jelo na pola puta između đuveča i sataraša ( bez riže i bez jaja). Od sličnih sastojaka, našem nepcu milih - tako da će vam se jelo garant svideti.
Upotrebljeni sastojci:
- 2 crvena luka
- 4 čena belog luka
- 2 patlidžana
- 3 tikvice
- 3 paprike, koje god boje imate
- 4 veća sveža paradajza
- oko 15 grama svežeg bosiljka
- maslinovo ulje
- nekoliko grančica svežeg timijana
- konzerva paradajza od 400 g
- 1 kašika balsamiko sirćeta
- rendana korica od ½ limuna
Trebalo bi pripremiti sve povrće, pre početka pripreme jela:
- luk iseći na polumesece,
- beli luk sitno iseckati,
- oljuštiti patlidžan i tikvice i iseći ih na kolutove
- izvaditi semenke iz paprika i iseći ih na komade oko 2,5 cm debele
- paradajz iseći na veče komade
- sa grančica bosiljka skinuti listove i grančise iseckati na sitno
Ugrejati 2 kašike maslinovog ulja na merenoj vatri u većem tiganju, pa u njega dodati isečeni patlidžan, tikvice i paprike. Pržiti ih dok ne dobiju boju i ne omekšaju, ali ih ne ukuvati skroz.
Prebaciti sad ovo povrće u veću zdelu sa strane.
U tiganj ubaciti luk, beli luk, iseckane grančice bosiljka i listiće timijana. Malo doliti ulja, ako treba i pržiti dok ne omekšaju i ne zazlate.
U tiganj sad vratiti povrće i u sve umešati i sve paradajz i onaj iz konzerve, kašiku balsamika i bibera i soli po ukusu.
Dobro sve izmešati, paradajz malo pritisnuti kašikom da ga prelomite.
Poklopiti tiganj i krčkati jelo na slaboj vatri oko pola sata. Treba da ukuva tečnost i da jelo bude slatkasto i gusto.
Na kraju umešati rendanu koricu od pola limuna i iscepkano lišče bosiljka.
No comments:
Post a Comment