Wednesday, January 12, 2022

ratatuj, kako ga pravi Džejmi

 


Pun je net onih super slika sa precizno poređanim povrćem u krug - već vidite da ovo nije takav ratatuj. Ovaj je je više kao neko jelo na pola puta između đuveča i sataraša ( bez riže i bez jaja). Od sličnih sastojaka, našem nepcu milih - tako da će vam se jelo garant svideti.




Ređano kao god, ovo je jelo super ukusno.
Zavodi već slika svežih sastojaka, zar ne? Paprike, tikvice, patlidžan, luk, sveži bosiljak - ne može jelo ne biti dobro.
Pravila sam ovo jelo po receptu sa sajta Džejmia Olivera - pa kad može on da ne ređa onako fensi uredno, što ne bih mogla ja...









Upotrebljeni sastojci:

  • 2 crvena luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 3 paprike, koje god boje imate
  • 4 veća sveža paradajza
  • oko 15 grama svežeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica svežeg timijana
  • konzerva paradajza od 400 g
  • 1 kašika balsamiko sirćeta
  • rendana korica od ½ limuna




Trebalo bi pripremiti sve povrće, pre početka pripreme jela:

- luk iseći na polumesece, 

- beli luk sitno iseckati,

- oljuštiti patlidžan i tikvice i iseći ih na kolutove

- izvaditi semenke iz paprika i iseći ih na komade oko 2,5 cm debele

- paradajz iseći na veče komade

- sa grančica bosiljka skinuti listove i grančise iseckati na sitno




Ugrejati 2 kašike maslinovog ulja na merenoj vatri u većem tiganju, pa u njega dodati isečeni patlidžan, tikvice i paprike. Pržiti ih dok ne dobiju boju i ne omekšaju, ali ih ne ukuvati skroz.

Prebaciti sad ovo povrće u veću zdelu sa strane.





U tiganj ubaciti luk, beli luk, iseckane grančice bosiljka i listiće timijana. Malo doliti ulja, ako treba i  pržiti dok ne omekšaju i ne zazlate.





U tiganj sad vratiti povrće i u sve umešati i sve paradajz i onaj iz konzerve, kašiku balsamika i bibera i soli po ukusu.

Dobro sve izmešati, paradajz malo pritisnuti kašikom da ga prelomite. 





Poklopiti tiganj i krčkati jelo na slaboj vatri oko pola sata. Treba da ukuva tečnost i da jelo bude slatkasto i gusto.

Na kraju umešati rendanu koricu od pola limuna i iscepkano lišče bosiljka.










No comments:

Post a Comment