Mafini i mini kuglofčići koje sam napravila za manje od sat vremena sa sve pečenjem. Pri tome je ovo najzdravija varijanta koja može da se nazove mafin. Slast mu daje samo gnječena banana, a kome nije dovoljno slatko, može da ih prelije javorovim sirupom - što je fenomenalno dok su još topli.
Upotrebljeni sastojci:
- 3 - 4 veoma stare banane
- 60 g (1/4 šolje) kokosovog ulja
- 1 kašikica jabukovog sirćeta
- prstohvat soli
- 1/2 kašikice mlevenog cimeta - može i malo više, ko voli
- 150 g (1 1/4 šolje) mlevenih badema ili bademovog brašna - ja sam mlela blanširani badem, i to ne na posebno sitno
- 150 g (1 1/4 šolje) brašna od leblebije ili nekog drugog bezglutenskog brašna
- kesica praška za pecivo
- 1/4 kašikice sode bikarbone
- 120 ml (1/2 šolje) nekog biljnog mleka, koristila sam pirinčano
- 100 g (1 šolja) borovnica - ili manje, jer u pola mafina nisam stavljala ništa - tako su mi tražili
- 2 kašike čia semena potopljenog u vruću vodu
- 1 kašika lanenog proteina - ovo je opcija, ne mora da se stavi
Rernu podgrejati na 180°C.
Oljuštiti banane i dobro ih izgnječiti viljuškom. Ovome dodati potopljene čia semenke i dobro izmešati. Čia semenke nisu u originalnom receptu, ali ja volim da ih stavim - tada budem sasvim sigurna da mi se kolačići neće raspasti. Besan brašno - brašno od leblebije, koje koristim jako lepo reaguje na vegansko jaje od čia semenki ili mlevenog lana - makar je to moje iskustvo u ovo nekoliko kolača koje sam od tog brašna pravila: Božićni puding, posni kuglof sa šargarepom i posni mača kuglofčići.
Prosejati brašno sa sodom bikarbonom, cimetom i praškom za pecivo.
Otopiti kokosovo ulje.
Pomešati sad sve sastojke da se dobije ujednačena smesa.
Sada pažljivo dodati borovnice i izlivati smesu u modle za mafine.
Peći oko 20 minuta. Konsultovati čačkalicu.
Recept sam pronašla na fenomenalnom blogu Rhian's recipes, koji je prepun bezglutenskih posnih recepata bez rafinisanog šećera - idealnih za ishranu obolelih od bilo koje autoimune bolseti - poput alergija, artritisa, kolitisa i koliko li samo još njih, koje se sve mogu olakšati i usporiti posebnom ishranom.
Ingredients:
- 3 medium-sized ripe bananas
- 60 g (1/4 cup) coconut oil (or sub olive or vegetable oil)
- 1 teaspoon apple cider vinegar (ensure gluten-free if necessary)
- Pinch of salt
- 1/2 teaspoon ground cinnamon (optional)
- 150 g (1 1/4 cups) ground almonds* (almond meal)
- 150 g (1 1/4 cups) gluten-free flour blend (or sub plain flour if not gluten-free)
- 2 heaped teaspoons baking powder (ensure gluten-free if necessary)
- 1/4 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda)
- 120 ml (1/2 cup) unsweetened almond milk (or any other plant-based milk)
- 100 g (1 cup) fresh blueberries
Instructions:
Preheat oven to 180 °C.
Peel the bananas and place in a wide-bottomed bowl, then use a fork to mash until you get a smooth paste.
Place the coconut oil in a separate large bowl and melt over a saucepan of boiling water or in the microwave (skip this step if using any other oil).
Once melted, add the vinegar to the same bowl along with the salt (and cinnamon if using) and ground almonds.
Sift in the flour, baking powder and bicarbonate of soda.
Add the mashed bananas, and mix well, adding the milk a small amount at a time as you may not need to use it all depending on how liquidy your bananas are - you may also need to add a little more milk if your bananas are dry.
Add the blueberries and fold them in gently to make sure you don’t crush them.
Transfer the mixture between muffin cases in a muffin tin.
Bake in the oven for 20 minutes until risen and an inserted skewer comes out clean
.
Tastes best when fresh, but keeps covered in the fridge for up to a few days - reheat in an oven toaster if you like.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete