Saturday, November 16, 2019

pašteta od bundeve, patlidžana i pečenih lešnika



Neki dan naiđoh na ovaj neobičan recept u Crvenkapinoj kujni, i oduševih se kombinacijom sastojaka koja mi do sada nije pala na pamet. Ove jeseni sam često kupovala patlidžan i baš sam uživala u njemu. Ali ovaj recept je nešto sasvim posebno.


U poslednje vreme sam stalno željna nekih pašteta. Kako smo u kući totalno u veganskom modu, ne pravim mesne paštete, iako sam ih mnogo volela nekada. Pripadam generaciji koju su hranili paštetom, sve potpuno ubeđeni da rade za naše najveće dobro. A ukusi detinjstva sa godinama se samo pojačavaju. Tako se ponekad desi da u povratku sa posla svratim u lokalnu prodavnicu i častim se paštetom za večeru. I svaki put mi, ako je nađem, ona sa povrćem najviše prija. Vreme je, izgleda, da se posvetim proučavanju recepata za veganske paštete...

I evo prve... pronađoh je gde ni sanjala nisam da ću pronaći - među bundevama.




Potrebni sastojci:

  • patlidžan srednje veličine 
  • 250 g pečene bundeve 
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine 
  • 50 g prepečenih lešnika
  • so, biber, peršunov list, ljuta paprika, majčina dušica
  • oko 30 ml hladno ceđenog maslinovog ulja.


Bundevu, patlidžan i luk ispeći u rerni na 200° C, tako da blago karamelizuje po krajevima.




Pečeno povrće prohladiti, pa ga izmiksati štapastim mikserom. Prethodno odstraniti koru.

Bundevu sam imala ispečenu od pre neki dan kad sam pravila  veganske mafine od bundeve i maka, a i patlidžan sam pekla istog dana, tako da sam danas samo ispekla luk sa krompirom u ljusci. Tako pečen krompir moj je deda zvao krompira u čakšira. Nisam sigurna koliko dece danas uopšte zna šta su čakšire. To je tako nekako baš tužno.

Prepečene lešnike prohladiti, pa iseckati na krupnije ili sitnije komade - već kako volite.

Umešajte maslinovo ulje i začine. Ako imate, dodajte svežeg peršuna. Ja nisam sada imala, pa sam stavila suvi.


Pašteta se odlično slaže sa hlebom sa semenkama, a ide i uz krompir u čakširama sasvim dobro.









3 comments: